7 volmaakte problemen voor een verhaal

19 september 2016  |  Categorie: Persoonlijke verhalen, Verhalen maken

verhalen met conflictWist je dat een verhaal altijd een probleem moet bevatten? Zonder probleem is er niks aan. Moet je je Roodkapje voorstellen zonder Boze Wolf. Dat werkt niet hè?

Er moet iets gebeuren dat het verhaal schwung geeft: een obstakel dat de hoofdpersoon tegenkomt dat hij niet kan negeren. Zo’n probleem mag supergroot en wereldschokkend zijn, maar ook het kleinste van het kleinste kan de luisteraar geboeid houden. De vraag die het publiek moet bezighouden is: “Hoe gaat -ie het oplossen?”

Hier zijn 7 volmaakte problemen die je vaak in verhalen tegenkomt. Gebruik deze als inspiratie om van jouw anekdote, gebeurtenis of ervaring een superspannend verhaal te maken.

1. Dilemma

Je staat voor een onmogelijke keuze. Je weet dat je een beslissing moet nemen. Kies je ervoor om de pijnlijke waarheid te vertellen, of hou je het voor je, met alle gevolgen van dien? Ga je naar die allesbepalende vergadering, of naar het afzwemmen van je dochter? Kook je voor je kinderen spruitjes of krijgen ze toch patat? In een krachtig verhaal voelt de luisteraar jouw twijfels en emoties.

2. Dreiging

Er staat iets vreselijks te gebeuren, en je doet natuurlijk je uiterste best om dat te voorkomen. Bijvoorbeeld toen je vol opwinding op weg was naar het sollicitatiegesprek voor de baan van je leven. En toen gebeurde het: de trein had vertraging! Je rende als een dolle naar het andere perron om de aansluiting te halen. Je hoorde de machinist al fluiten… zou je nog op tijd bij de deur zijn?

3. Conflict

Dit is een heerlijk herkenbaar probleem: het schuurt enorm tussen jou en die ander. We zien de veelzeggende lichaamstaal en proeven de nog-niet-uitgesproken woede. Iedereen weet dat er een uitbarsting moet komen om de lucht te klaren. Subliem als het conflict onder de oppervlakte blijft en toch heel voelbaar is voor het publiek. En als dan eindelijk het hoge woord eruit is, dan volgen er nieuwe problemen…

4. Tegenwerking

Je wilt iets bereiken en wordt daarbij tegengewerkt door iets van buiten. Een obstakel om bij je doel te komen. Dat kan iets fysieks zijn zoals een dichte deur waarvan je geen idee hebt waar de sleutel is. Of een ongelofelijk harde novemberstorm waar je op de fiets door moet om een belangrijk pakketje af te leveren. Vóór 6 uur!
Het kan ook een mentale tegenwerking zijn. Bijvoorbeeld dat eeuwige stemmetje dat tegen je zegt “je kunt het niet, je hebt het nooit gekund, en ook nu ga je mislukken”.

5. Heldendaad

Om je doel te bereiken moet je iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. Je moet vér buiten je comfortzone stappen en als een echte held het gevecht aangaan. Een gevecht met de situatie, met een ander, misschien wel met jezelf. Hoe dan ook, je aarzelt en verzamelt al je moed om de eerste stap te zetten. Bijvoorbeeld toen je als 9-jarige met doodsangst van de hoge duikplank afsprong om dat ene meisje te imponeren. Laat je publiek zien hoe je worstelde, hoe bang je was bovenop die gigantisch hoge duikplank. En dan springen!

6. Who-dunnit

Er is iets gebeurd en jij gaat het als een detective uitzoeken. Op zoek naar de waarheid. Op zoek naar de duistere rol die je collega gespeeld heeft, en naar dat ene mailtje dat naar de ceo gestuurd is. Een heuse speurtocht waarin je natuurlijk niet direct ieders medewerking hebt. Misschien ben je zelfs wel een klokkenluider die aan het kortste eind trekt, maar wel degelijk een echte held is. De who-dunnit is al eeuwen een beproefd scenario voor een perfecte spanningsboog.

7. Onbeantwoorde liefde

De klassieker onder de problemen is natuurlijk de onbereikbare man of vrouw. Moet ik hier meer over zeggen? Nee hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum