Domme acties maken geweldige presentaties

19 augustus 2015  |  Categorie: Boeiend spreken

ervaring-verhalen in presentaties“Help, Simone! Snel, draai de hoofdkraan dicht!”

Het water spoot tegen mijn buik. Met harde kracht werd de knop naar buiten geperst, terwijl ik hulpeloze pogingen deed om hem weer terug te duwen in de kraan. Tevergeefs. De kracht van het water was sterker. Ik raakte in paniek, want de hele badkamer begon onder water te lopen, en Simone reageerde niet. Of het nog niet erg genoeg was, voelde ik plotseling het water warmer worden. #$%&*, zometeen verbrand ik me nog! De situatie werd écht onhoudbaar.
“Simone! Haal de stekker uit de cv-ketel!”
Ik was zó blij dat ze nog niet naar beneden was gerend, maar nog boven en dus in de buurt van de ketel was. Het ding hield op met brullen en ik voelde het water goddank koeler worden. Oneindig lang bleef ik nog worstelen met het spuitende water, hopende dat ze de hoofdkraan kon vinden. Toen veranderde de agressieve waterstroom in een zacht beekje, en kort daarna was het stil.
Daar stond ik. Zeiknat. Net als de rest van de badkamer.
“Sukkel” dacht ik. Slim hoor. Als je de thermostaatkraan ontkalkt moet je hem open maken door het kleine imbusschroefje los te draaien. Wist ik veel dat je eerst het water eraf moet halen…

Kijk, dit is zo’n mooi verhaal dat je kunt gebruiken in je presentatie. Het is echt gebeurd dus je kunt alle details terughalen en een levendig en spannend verhaal vertellen. Bovendien bevat het elementen die voor anderen herkenbaar zijn: paniek, hulpeloosheid, domheid, tegenslag, impulsief gedrag. Als ik in ooit in een presentatie dergelijke zaken wil bespreken, dan kan ik met deze anekdote beginnen. Daarmee heb ik het publiek direct “te pakken”. Natuurlijk pas ik wel eerst de verhaal-versterkers toe, zodat de impact krachtiger is. Wil je weten hoe dat gaat?
Zo gebruik je jouw anekdote in een presentatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum