Bibberen in de sauna

28 oktober 2013  |  Categorie: Persoonlijke verhalen

Foto: Timo Newton-SymsDe sauna was gevuld met tientallen naakte mensen. Hutje mutje. De al wat oudere saunameester kwam binnen. Met zo’n typisch doekje-om-het-middel. We maken wel vaker een “Aufguss” mee, maar dit keer gebeurde er iets bijzonders.

Dat begon met de muziek van een natuurfilm.
“We gaan naar Antarctica,” zei hij. “Ik ben er al. En ik zie tientallen pinguïns voor me.” We lachten bij onze gedaantewisseling. Hij vertelde over het enorme continent, de hoeveelheid ijs, de leegte, de temperaturen aldaar. Heel vreemd om in een hete sauna te horen over -72 graden Celsius. En toch werkte het. Je zag het voor je. De mentholkristallen op de hete stenen deden de rest. “Je gaat het koud krijgen,” voorspelde hij. Even later kreeg hij ongelooflijk gelijk. Hoewel het minstens 85 graden was, zat iedereen te bibberen van de kou.

Ik vind het een geweldige vondst. Normaal wordt zakelijk verteld hoe de Aufguss werkt, welke geuren er gaan komen en dat er een pauze is met fruit. Dat kennen we nu wel. Nee, dit was heel anders. Onze fantasie werd geprikkeld. Mooie beelden in ons hoofd, bijpassende muziek, geuren van de opgieting. Zo werd de beleving werkelijkheid.

Ik stel voor dat hij nog één stapje verder gaat: maak er een echt verhaal van. Met een hoofdpersoon. En een verlangen. Een plot dat ons in spanning houdt. Ja, dan… dan is de voorstelling helemaal compleet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum