Wow, wat een boeiende presentatie – en dat zonder PowerPoint

29 maart 2022  |  Categorie: Boeiend spreken, Persoonlijke verhalen

presenteren met of zonder powerpoint‘Pap, ik moet voor school een presentatie geven,’ zegt mijn 14-jarige dochter. ‘Mag ik ‘m even bij je oefenen?’
‘Ja, leuk, laat maar horen,’ zeg ik.

Ze geeft een prachtige presentatie met mooie foto’s in een stuk of 10 PowerPoint-dia’s. Tijdens het presenteren houdt ze haar spiekbriefje stevig vast. Ik luister, kijk nieuwsgierig en voel me trots. In 5 minuten leer ik veel over het wildreservaat Thungyai in Thailand. Maar echt onthouden kan ik het niet, want het zijn best veel feiten, cijfers en diersoorten. Als ik haar dat vertel, zegt ze: ‘Ja maar pap, zo moet het van de docent.’

Zo leren we onze kinderen presenteren op school

Ze doet precies datgene wat van haar verlangd wordt. Jammer dat kinderen op de middelbare school deze manier van presenteren wordt aangeleerd.

‘Vraag me volgende keer wat eerder,’ zeg ik. ‘Dan help ik je om er een fantastische en unieke spreekbeurt van te maken. Op een andere manier, zodat je opvalt tussen al die andere spreekbeurten. Da’s mijn werk hè?’

Altijd die verdraaide PowerPoint

Ook op het werk grijpt iedereen naar die dia’s, die je als een autocue ‘helpen’ bij de presentatie. Zo zijn de meesten van ons opgegroeid. Zo leerden we het op school en nu doet iedereen het. Bovendien is PowerPoint heel handig, want zo vergeet je immers niks.

Maar wat ziet we als publiek? Als eerste trekken de slides de aandacht. Daarna zien we iemand die er wat bij vertelt – tenzij de dia’s elkaar snel afwisselen, want dan moéten we wel naar het scherm kijken. We zijn niet altijd geboeid, helemaal niet als het een feitenrelaas is waar de verteller zich veilig achter verschuilt.

We willen een echt iemand zien presenteren

Denk eens terug aan een presentatie die je boeide en inspireerde. Grote kans dat die spreker zijn/haar persoonlijkheid liet zien, commitment, passie, of een overtuiging. Je keek naar een echt iemand van vlees en bloed, iemand die je raakte omdat je letterlijk aangesproken werd.

Het gaat niet om de content van de presentatie

Het is niet de inhoud, die zorgt dat je blijft luisteren. Nee, het gaat erom hoe het gebracht wordt. Dát maakt of de presentatie een onweerstaanbare appeltaart voor je is, waar je trek van krijgt en al je aandacht aan geeft. En nog belangrijker: een appetijtelijke delivery zorgt dat je de boodschap onthoudt en er iets mee gaat doen.

Persoonlijk presenteren, mét een verhaal

Gelukkig zijn er genoeg mensen die presenteren zonder plaatjes op de beamer. Ze vertellen gewoon – het lijkt bijna alsof ze het spontaan bedenken. Het zijn zeer indrukwekkende presentaties.

Ze doen 2 dingen: ze geven feiten en cijfers, net als ieder ander. Maar dan voegen ze iets toe om het aantrekkelijk te maken. Ze vertellen verhalen die als illustratie dienen, die de boodschap als een hapklaar brokje voor je op tafel zeten. De combinatie content storytelling is ijzersterk. Hoe persoonlijker en herkenbaarder die verhalen zijn, hoe krachtiger en authentieker het geheel wordt. De nieuwsgierigheid die ze wekken met een verhaal, is de sleutel voor de onweerstaanbaarheid van de presentatie.

Kom naar de één-daagse workshop Presenteren met Storytelling

Voorbeeld van een presentatie zonder powerpoint

Dit is een prachtvoorbeeld: Howard Schultz (CEO van Starbucks) geeft  uitleg van de koers van het bedrijf. Zonder PowerPoint, en casual zittend op een stoel. Dat mocht vroeger niet op school, maar hij flikt het. Hij begint te vertellen over een memo dat hij schreef, dat vervolgens door iemand gelekt is. Dat gaf gedonder. Vervolgens neemt hij ons mee naar zijn jeugd, hoe zijn vader door een ongelukkige val niet meer kon werken. Hij werd ontslagen – zonder uitkering. Dat is de opmaat naar een van de kernwaarden van Starbucks.

Durf authentiek te presenteren!

Kijk op YouTube hoe dit verhaal verder gaat en merk hoe je de hele tijd bij de les blijft, omdat hij content en storytelling continu afwisselt. Misschien is dit nog wat teveel gevraagd voor een leerling op de middelbare school, maar jij kan het wel. De vraag is of jij het aandurft om het anders te doen dan iedereen. Of jij behalve inhoud ook jezelf kan laten zien. In de één-daagse workshop Presenteren met Storytelling krijg je het stap voor stap onder de knie. Je presentaties zullen nooit meer hetzelfde zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum