De 10 geheimen van de boeiende storyteller

22 februari 2016  |  Categorie: Boeiend spreken

Leren boeiend verhalen vertellen“Zij is echt een hele goede storyteller,” vertelde iemand me over haar leidinggevende, “je hangt aan haar lippen!”

Wat is haar geheim? Hoe komt het dat de ene storyteller boeiender is dan een ander? Ik vroeg het aan de organisatie van een vertelfestival. Zij hebben ladingen verhalenvertellers bekeken om een selectie te maken voor hun evenementen. Dit is hun analyse van krachtige storytelling.


1. Geloofwaardig
Het kan niet anders of de verteller heeft het allemaal zelf meegemaakt. Of weet het op zijn minst zelf helemaal aan te voelen. Het is echt.

2. Gevoelig
Toch moet de emotie van de verteller ook weer niet té sterk zijn. Als publiek wil je meevaren op de emotie, maar als de storyteller het zelf nauwelijks aankan, dan gaat het mis. Dat is teveel.

3. To-the-point
Sommige verhalenvertellers halen er teveel bij. “Zijn vader had vroeger in het leger gezeten en heeft jarenlang met zijn been getrokken door een oorlogswond.” Als zijn vader, het been of de oorlog aan het verhaal niets toevoegt, dan leidt het enkel af. Kill your darlings en hou het kort!

4. Sfeer
Soms hoor je een verhaal en ontstaat er in je hoofd een plaatje van die huiskamer, of ruik je de geur van het oude metrostation. De sfeer die letterlijk door de vertelde geuren en kleuren ontstaat, is soms nog indrukwekkender dan het verhaal zelf.

5. Rust
Het is zeer prettig als de verteller rust uitstraalt. “Waar merk je die rust aan?” vroeg ik. “Als de verhalenverteller zich prettig voelt, veel stiltes durft te laten vallen en langzame functionele bewegingen maakt,” was het antwoord.

6. Respectvol
Je wilt als publiek goed behandeld worden. Met respect. Het vingertje van de moraliserende schoolonderwijzer zien ze een enkele keer omhoog gaan. Zo’n verteller wordt op het kandidatenlijstje doorgestreept.

7. Contact
Als publiek wil je in contact komen met degene op het podium. Het is enorm fijn als de storyteller je aankijkt. Niet vluchtig scannen, maar écht oogcontact. Alsof het verhaal helemaal aan jou alleen wordt verteld.

8. Lichaamstaal
Sommige verhalenvertellers gebruiken voornamelijk hun mond. Dat wordt na een paar minuten eentonig. Het is veel interessanter om zowel te luisteren als te kijken naar het verhaal. Vertellers die handen, mimiek, ogen, en hun hele lichaam gebruiken om het verhaal uit te beelden… ja, dat is echt geweldig mooi om bij te zijn!

Wil jij ook verhalen vertellen? Leer het in de workshop Storytelling!

9. Spanningsboog
Het verhaal zelf is natuurlijk ook van belang. Er moet wel iets gebeuren in het verhaal. En als publiek wil je meegenomen worden in het plot, zoekende naar waar het naartoe zal gaan.

10. De verteller zelf
En er zijn ook storytellers die iets aparts hebben. Een markante kop, een schitterende zelfverzekerde duidelijke stem of een zwoele Surinaamse oorsprong. Sommigen hebben dat voordeel en bekoren daarmee hun publiek.

Nou vooruit, nog een bonus:

11. Plezier
Als laatste werd genoemd dat storytellers die veel plezier uitstralen een hoge waardering van ze krijgen. Dat snap ik helemaal. Want dat is enorm aanstekelijk en is voor de zaal een schitterend cadeautje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum