De spontane speech zonder voorbereiding

7 december 2015  |  Categorie: Boeiend spreken

Spontaan speechen. Wat vinden we dat toch moeilijk met z’n allen. Nee, liever bereiden we ons heel goed voor, schrijven de tekst uit, maken een prachtige powerpoint en gaan de speech dan flink repeteren. Zo doe ik het ook.

Maar wat als er iets misgaat? Je vergeet zaken. Je vergist je in de volgorde. Of… de techniek laat het afweten. Zoals Michael Bay ooit eens overkwam: zijn teleprompter werkte niet en hij raakte helemaal in paniek. Zijn reactie was dramatisch!

 

Hier is de spectaculaire oplossing voor een speech of presentatie waar je tegenop ziet:

Minder Voorbereiden!

Liefst helemaal niks! Nou, vooruit, één ding mag je even over nadenken vóór je het podium opklimt. En dat is: wat is je boodschap voor deze mensen? Waar zit jij vol van en wil je over vertellen? Wat is de essentie die je wilt overbrengen? Als je dat goed weet, dan kun je spontaan speechen. Alsof je het aan een goede vriend vertelt. Zo’n gesprek ga je ook niet voorbereiden, maar je vertelt het gewoon. Gewoon, ja. Waarom zou je dat ineens anders moeten doen als er meerdere mensen luisteren? Wat je belangrijk vindt vergeet je niet. Wat je vergeet is blijkbaar niet belangrijk.

“Doe je dat zelf dan ook op die manier, Erik?
Geef jij je speech daadwerkelijk zonder voorbereiding?”

Nee.
Ik bedenk ook wat de lijn van mijn betoog is.
Ik maak er ook visuals bij.
Ik ga het ook repeteren.
Ik ben geen haar beter.

Wel zie ik dat ik steeds minder dia’s gebruik. Dat ik het meer aandurf om het spontaan te laten komen. Op onderdelen. En dat is heerlijk bevrijdend en levert meer interactie en kwaliteit op. Als storyteller ken ik dat gevoel al jaren. Als storyteller beleef ik het verhaal en vertel dan wat ik meemaak. Dat is de magie, die ik ook steeds meer in mijn presentaties laat doorwerken.

Dus als ik zelfs kan spontaniseren, dan kan jij het ook. Gewoon eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum