De verrassendste tip als je overtuigend wil presenteren

1 november 2023  |  Categorie: Authentiek leiderschap, Boeiend spreken

kernboodschap in je presentatie vertellen kan in een paar minutenDe presentatie is perfect voorbereid

Jasper is eind twintig. Hij geeft een pitch over het bedrijf waar hij nu een jaar werkt met de bedoeling om klanten lekker te maken voor hun dienstverlening. Hij heeft duidelijk zijn best gedaan met powerpoint. Het ziet er goed uit, met fonts en kleuren van het bedrijfslogo en prima animaties. Het valt me op dat hij weinig spiekt op zijn slides, dus hij zal wel goed geoefend hebben.

En toch… ik voel het niet. Er mist iets. En dat vertelde ik hem in de training gisteren.

‘Weet je’, zeg ik, ‘ik zou jouw presentatie ook kunnen geven.’

Hij knikt.

‘En dat is nooit de bedoeling. Jouw presentatie moet joúw presentatie zijn. Als publiek ben ik misschien geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt. Maar alleen als ik voel dat jij het echt meent. En dat mist hier.’

Ik vraag hem te vertellen over een opdracht die hij gedaan had. ‘Met wie deed je dat? Wat heeft je verrast? Wat vond je van die situatie?’ Er komt iets meer Jasper naar boven, we krijgen een tipje van de sluier te zien. Het is beter, maar er is nog steeds niet genoeg voelbare persoonlijkheid.

‘Kun je je presentatie in 5 minuten doen?’

Als alle deelnemers hun presentatie hebben gegeven, vraag ik ze om het nóg een keer doen. Maar dit keer introduceer ik een kink in de kabel: ‘Vlak voordat je op mag, zegt iemand van de organisatie dat ze nogal zijn uitgelopen. Of je je verhaal in 5 minuten kan vertellen. En oh ja, er is geen tijd om je laptop aan te sluiten, dus je moet au naturel.’

Ik geef ze een minuutje om dit te laten doordringen. Daarna gaan ze één voor één de vloer op.

Jasper ook.

Hij staat wijdbeens voor het zwarte beeldscherm. Stevig op de grond. Hij kijkt ons indringend aan en vertelt dat het een prachtig bedrijf is. Welke kwaliteit zijn collega’s allemaal brengen. Hoe mooi het is om van elkaar te leren. Elkaar te helpen. En dat ze in projecten al die ervaring bij elkaar kunnen brengen, meer dan andere consultancybureaus doen. ‘Probeer ons uit!’ eindigt hij vol overtuiging en met een breed en uitnodigend armgebaar.

Dit was een authentieke presentatie, geloofwaardig en gedreven

We zagen een heuse metamorfose ontstaan. Nu heeft hij me wél te pakken. Ik geloof hem, want ik zie en voel dat hij het meent. Nu staat hij echt te zijn. Zijn collega’s zijn net als ik onder de indruk. Dit is zoveel beter dan de gelikte show die hij eerst gaf. En hij heeft de 5 minuten niet eens opgebruikt: in drie minuten heeft hij gezegd wat hij wilde zeggen.

‘Ik voelde ook geen druk meer vanwege de powerpoint’, evalueert hij. ‘Het is lastig om de juiste dingen bij de juiste dia te zeggen, en daar ben ik dan veel mee bezig, in plaats van met wat ik eigenlijk wil zeggen.’

Presentatietip: begin met de 5 minutenversie

Als je binnenkort een presentatie gaat houden, begin dan eens met deze korte versie. Bedenk wat je boodschap is en oefen in het vertellen daarvan – zonder powerpoint! Dat is de kern van je presentatie. Misschien besluit je om het daarbij te houden. Helemaal goed. Less is immers more. Maar het kan ook dat je besluit meer munitie in te zetten: argumentatie, uitleg en illustratieve korte verhalen of anekdotes. Hou je dan in! Voeg beetje bij beetje toe en probeer het uit. En als je het echt niet laten kan, maak dan een paar powerpoint slides die je publiek helpen.

Op deze manier kom je erachter wat beslist verteld moet worden, en wat als extraatje erbij kan. Dit gaat je enorm helpen. Want je raakt niet in de stress als je te horen krijgt ‘We zijn nogal uitgelopen.’ Dan ben je perfect voorbereid om een overtuigende presentatie te geven.

Krijg je zin in meer opvallende presentatietips? Kom dan naar de ééndaagse training voor tientallen praktische handvaten om boeiend en overtuigend te presenteren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum