Die ene geweldige nieuwjaarsspeech

22 oktober 2012  |  Categorie: Boeiend spreken

Spreken als een platenspelerNog een week of 10 wachten en dan is het gelukkig weer zover: de nieuwjaarsreceptie! Dat is hét moment van het jaar.

Alle medewerkers van het bedrijf staan opgewekt in de grote zaal. Glaasje jus in de linkerhand. De rechter wordt geschud. De smeuïgste verhalen zijn te horen. Over het aangebrande kerstdiner, over hoe die ene vuurpijl nét niet oom Klaas raakte of over de drie boeken die eindelijk uitgelezen zijn. Blikken gaan rond, soms in stilte afwachtend. Iedereen heeft plezier. En enkelen zijn stiekem blij dat het “decembergedoe” weer voorbij is en goddank de dagelijkse sleur weer kan beginnen. Heerlijk.

Dan vindt de directeur het tijd om nog “even” wat te zeggen. Het geroezemoes sterft langzaam uit als hij voor de microfoon wacht. Een teder moment. Mensen staan klaar om verrast te worden, de nieuwsgierigheid hangt in de lucht. En dan begint het… hij leest voor uit eigen werk.

“Beste mensen. Ik heet jullie van harte welkom bij deze nieuwjaarsbijeenkomst van 2013. Goed om te zien dat jullie in zo’n grote getale zijn gekomen. Laat ik beginnen met iedereen te bedanken. Want het was een goed jaar, het afgelopen jaar. We hebben ondanks de crisis een mooi bedrijfsresultaat weten neer te zetten.”

En zo gaat hij nog een tijdje door. Bla bla bla. Een gemiste kans! Zoveel mensen bij elkaar die open staan om enthousiast gemaakt te worden. Zo’n uniek moment dat verloren gaat. Zou het niet geweldig zijn als hij zou vertellen over zijn kerst? Over zijn oom Klaas? Over de droom die hij heeft met het bedrijf? Over die ene klant waar hij laatst was en die blij sprak over ons product. Ja, het was even lastig, maar na de fantastische hulp van een medewerker was hij helemaal óm! “Geweldig zoals die vrouw mij rustig alles uitlegde, en niet ongeduldig werd toen ik het niet direct snapte.” Zou het niet mooi zijn als de directeur een verhaal vertelt dat past in de belevingswereld van zijn eigen mensen? Zou het niet mooi zijn als je de mens achter de directeur te zien krijgt?

Verwacht jij een 13-in-een-dozijn-speech te krijgen? Bel me dan. Graag geef ik hem verhaaltips! En dan krijg  jij die ene geweldige nieuwjaarsspeech…

Reacties

 1. blank Jos schreef:

  Nog niet helemaal helder voor de geest hoe dat dan gaat, zo’n nieuwjaarstoespraak – oude stijl?

  http://www.youtube.com/results?search_query=nieuwjaarstoespraak&page
  Ze staan keurig onder elkaar.

  1. blank Erik Mathlener schreef:

   Dankjewel Jos. Nu is het iedereen weer duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum