Direct een verhaal paraat – zo doe je dat

11 december 2024  |  Categorie: Boeiend spreken, Persoonlijke verhalen

verzameling van je eigen verhalen

Een goed verhaal vinden lijkt soms een onmogelijke opgave.

In mijn trainingen zie ik dat ook. Iedereen wil een pakkend verhaal gebruiken, maar hoe vind je dat snel? Veel deelnemers proberen het stappenplan Van-Boodschap-Naar-Verhaal, maar dat kost tijd. Er is gelukkig ook een snellere manier…

Wat als je een verhalenboek hebt waaruit je kan putten?

Stel je voor: je hebt een persoonlijke bibliotheek met 25 eigen authentieke ervaringen. Bij elk verhaal heb je genoteerd welke boodschappen je ermee overbrengt. Op zoek naar een verhaal over doorzettingsvermogen? Binnen enkele seconden heb je een selectie van verhalen die perfect aansluiten.

Zou dat niet een game-changer zijn voor jouw presentaties?

Ik gebruik Apple Notes als mijn persoonlijke verhalenboek. Bij elk verhaal voeg ik relevante hashtags toe, zoals #doorzettingsvermogen, #samenwerking en #acceptatie. Deze hashtags dienen als sleutelwoorden om snel de juiste verhalen terug te vinden. Wil ik een verhaal over empathie delen? Met één klik heb ik toegang tot een selectie van ervaringen die precies passen bij mijn boodschap. Zo bespaar ik tijd en vind ik altijd het perfecte verhaal om mijn punt te maken.
je eigen verhalen verzameling gestructureerd

Creëer je persoonlijke verhalenboek

Het opbouwen van je persoonlijke verhalenboek is niet alleen leuk, maar ook verrassend eenvoudig. Elke ervaring in je leven kan een verhaal opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een vergadering die uit de hand liep, een onverwacht compliment, of iets alledaags als het missen van de trein. Het zijn situaties om een les te leren of een emotie te ontdekken die de basis vormt voor een krachtig verhaal. En mocht je verhaal nog wat extra pit nodig hebben, gebruik dan de Storytelling Heartbeat Methode om het naar een hoger niveau te tillen.

Stap 1. Maak eerst een lijstje van verhalen

Hoe doe je dat zoeken naar verhalen? Probeer eens een van de volgende manieren.

Teken je levenslijn
Denk eens aan een aantal hoogtepunten in je leven. Dat kan gaan over je werk, je relaties, je gezondheid, etc. Schrijf die momenten bij de levenslijn die loopt van geboorte tot vandaag. Doe daarna hetzelfde voor de dieptepunten. Echt doen hoor, die dieptepunten hebben je vermoedelijk nog meer geleerd dan de hoogtepunten.

Verhalen zoeken bij een jaartal
Je kunt dit zoekproces ook gericht sturen: zoom in op een specifiek jaar, bijvoorbeeld 2018, en stel jezelf vragen als:

  • Waar woonde ik? Met wie?
  • Had ik een partner?
  • Waar ging ik op vakantie?
  • Welke auto reed ik toen?
  • Op welke school zat ik?
  • Wie was op dat moment mijn beste vriend(in) of collega?
  • Waar werkte ik? Welke functie had ik?
  • Van welke vereniging was ik lid?
  • Wat was mijn favoriete restaurant?

Zie die situaties weer even voor je, denk er aan terug. En nog beter: voél eens hoe dat was. Komen er al herinneringen naar boven? Dat zijn je verhalen voor je verhalenboek.

Trek een fles Merlot open met een vriend(in)
Ga samen terug naar memory lane. ‘Wat hebben we toch een boel beleefd samen. Weet je nog toen we die citytrip naar Parijs deden?’ Voor je het weet, halen jullie de ene na de andere herinnering op. Ook dat zijn verhalen die je beslist moet noteren. Doe dat overigens nog tijdens het gesprek, want een half uur later ben je ze alweer vergeten. Noteer twee of drie steekwoorden, da’s genoeg, je hoeft echt niet het hele verhaal uit te schrijven. Neem liever nog een slokje wijn!

Blader door je foto’s
Pak je mobiel en open je fotogalerij. Neem een half uurtje en ga lekker scrollen. Je ziet allemaal herinneringen aan mooie, bijzondere, lieve en idiote momenten. Wees niet te kritisch en haal er zeker twintig uit waarvan je het leuk zou vinden om erover te vertellen.

Stap 2. Schrijf de boodschappen bij elk verhaal

Het echte werk begint nu: het distilleren van je ervaringen tot de kern. Neem elk verhaal onder de loep en probeer de onderliggende boodschap te ontdekken. Welke les heb je geleerd? Welke waarde heeft deze ervaring voor je? Waar gaat het verhaal écht over?

Denk bijvoorbeeld aan thema’s als #verantwoordelijkheid, #teamwork of #innovatie. Vergeet ook niet om je emoties te benoemen. Hoe voelde je je op dat moment? Was je bijvoorbeeld #verloren, #beschaamd of #opgelucht? Door deze emoties te identificeren, geef je je verhaal een extra laag die het persoonlijker en memorabeler maakt. Deze kernwoorden en emoties dienen als sleutels om je verhalen later gemakkelijk terug te vinden en in te zetten.

Deze tijdsinvestering verdien je snel terug

Met je eigen verhalenbank heb je altijd een passend verhaal paraat. Begin vandaag nog en ontdek hoe makkelijk het is. Probeer het uit en laat me weten welke verhalen jij hebt gevonden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum