Goede leiders doen 3 dingen

23 november 2015  |  Categorie: Authentiek leiderschap


EenVandaag 11 november 2015. Interview met een dame die Obama in zijn campagnes bijstond. Ze vertelt ons welke drie dingen een goede leider moet hebben om gevolgd te worden. Het is te simpel voor woorden. Maar ik denk dat ze gelijk heeft.

1. Een goede leider heeft een heldere mening
2. Een goede leider heeft een duidelijk geformuleerd beleid
3. Van een goede leider weet je wie hij is en waar hij vandaan komt.

Ik geloof dat met name de laatste zwaar weegt. Het is niet genoeg dat iemand goede ideeën heeft en het mooi kan verwoorden. Zolang je diens achtergronden niet kent zul je reserves houden om hem/haar als leider te zien. Je zult de strategie en de visie kritisch of misschien zelfs sceptisch aanhoren en er het jouwe van denken. Hoe goed de argumenten ook zijn.

Maar op de dag dat je iets te weten komt over het persoonlijk leven, dan verandert dat ineens. Het is eigenlijk te idioot voor woorden, maar het werkt wel zo. Ga maar na. Wie vertrouw jij? Dat zijn mensen waar je meer van weet. En zeer waarschijnlijk zijn dat zaken waar je je bij thuisvoelt. Zodra je denkt “hé, hij/zij is net als ik” kom je er onbewust achter dat jullie bij dezelfde stam horen. En mensen uit je eigen kring, die vertrouw je.

Ditzelfde principe is ervoor verantwoordelijk dat zoveel zogenaamde tolerante Nederlanders geen asielzoekerscentrum in hun stad of dorp willen. Het zijn onbekenden uit een andere stam. Onbekend maakt onbemind.

Dus, beste ceo, bestuurder of teamleider: zorg dat mensen weten wat jou drijft, hoe je tikt en waar je van houdt. Geef je binnenkort een presentatie? Tref je ze bij de koffiemachine? Heb je een vergadering? Vertel dan tussendoor eens een persoonlijke anekdote. Moet jij eens zien hoe ze daarop reageren! Let vooral op de ogen en de mond. Die vertellen ineens een ander verhaal. Net als jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum