Een goede spreker spreekt niet

16 maart 2015  |  Categorie: Boeiend spreken

Sterke sprekers hebben impact door in gesprek te zijn met hun publiek. Foto: Flickr Simon YeoIk zag twee sprekers.

De een had impact.
De ander niet.

Lees wat een goede spreker doet!

De eerste spreker was een feestje. Bij de tweede vroeg ik me na twee slokken koffie af: wordt dit nog interessant?

Het gaat niet over jou

Ik weet waarom mijn gevoel zo verschillend was. De tweede spreker begon namelijk vooral te vertellen over zichzelf. Wat ze had gedaan, wat ze had geleerd, wat ze belangrijk vond. Ze gebruikte in veel zinnen het woord ik. Het ging dus over haar, en niet over mij. Geduldig wachtte ik af. Uiteindelijk bleek de content best interessant, maar het deed mij niet zoveel.

Jij en jullie

Bij de spreker vóór haar was dat volledig anders. Omdat ik me aangesproken voelde.
Nee: ik wérd aangesproken.
Ze gebruikte in veel zinnen woorden als jij en jullie, en ging daar nog eens overheen door het over wij te hebben. Er was een gesprek gestart, zonder dat ik iets terug zei. Maar in mijn hoofd gebeurde dat wel. Er was een prettig gevoel van herkenning, en ik dacht na over wat ze zei en hoe dat voor mijzelf was.

Practice what you preach

Nu is in dit stukje al zeven maal het woord ik gevallen… Oei, niet best. Dat kan beter:

Ook jij hebt ongetwijfeld vele presentaties gezien. Als je weer eens naar een congres ging, of als een collega het projectplan toelichtte, of als je luisterde naar de nieuwjaarstoespraak van de directeur. Tja. We zijn niet altijd even enthousiast daarover, toch? Denk nog eens terug. Was je positieve oordeel gevormd door de inhoud of de powerpoint? Of door de manier van presenteren?

Misschien geef je zelf ook wel eens een presentatie. Ga dan vooral (heel) veel kijken naar andere sprekers, en leer daarvan. Als je goed let op de houding en de woordkeus zul je een patroon herkennen. De ene spreker is gericht op zichzelf, en de andere is gericht op jou. Ervaar zelf wat de meeste indruk maakt.

Een goede spreker spreekt niet. Een goede spreker is in gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum