Een kijkje achter de schermen van een storytelling-training

14 september 2020  |  Categorie: Vloeiend veranderen

lachen met verhalen bij online cursus storytelling

Dat nooit weer!

Vijf jaar geleden. Ik zat voor m’n laptop en gaf het saaiste webinar ooit. Moet je je voorstellen, een scherm met je powerpoint, rechtsonder een pratende selfie, en daarboven een lijstje namen van mensen die meekijken. Of ze echt opletten weet je niet, want ze kunnen niks terugzeggen. Ja, in dat kleine chatvenstertje staat af en toe wat. Moest ik eerst mijn bril opzetten om het te kunnen lezen. Ik vond dat hele gedoe een regelrechte ramp. Dat nooit weer!

Het zweet brak me uit

Dus toen in maart door Corona alle storytelling-opdrachten binnen een paar dagen door de klanten werden doorgestreept, raakte ik in grote paniek. Geen live presentaties of trainingen meer. Ik wist direct wat dat betekende: Je moet online, Erik! Alles in mij verzette zich daartegen. Die onpersoonlijke en afstandelijke toestand? Echt niet!

Ik hing op de bank als een depressieve zombie. Al die jaren hard werken ging door het putje. Wat moet je als storyteller als je niemand meer live kan spreken? Storytelling draait immers om contact maken en samen beleven.

Het roer moet om – alles anders!

Het duurde een week voordat ik op een idee kwam. Wie zegt dat je een online training moet geven zoals iedereen dat doet? Waarom zou je het niet compleet anders doen? Wat als ik een nieuwe vorm bedenk waarin het voor zowel mij als de deelnemers zoveel mogelijk lijkt alsof we samen in één ruimte zijn?

online training amsterdam grachtenpand

Ik begon mijn experiment. Met een kamer in een Amsterdams grachtenpand als achtergrond. Flip-over erbij. Staan en bewegen. Na twee gratis try-outs had ik het aardig in de vingers. Het lukte uitstekend als iedereen zijn camera en microfoon aanzette. Het gevaar van onverstaanbaar door elkaar praten bleek reuze mee te vallen.

Technisch moest het nog wel beter: ik kocht goede lampen, nam een donkere achtergrond en door een betere camera kom ik nu wél scherp in beeld.

En nu?

Het is nu september en ik ben 24 online trainingsdagen verder en overtuigd geraakt.

  • Online is net zo effectief
  • Online is net zo lachen, afwisselend en interactief
  • Online kan gemakkelijk tussendoor in de agenda, lekker zonder reistijd

Storytelling Practicum: de hybride training

De volgende stap is de hybride vorm: online sessies gecombineerd met een bijeenkomst op locatie. De eerste staat nu gepland, speciaal gericht op mensen die meer willen oefenen in het vertellen. Ben je al (wat) bezig geweest met zakelijk verhalen vertellen en wil je leerzame feedback op je manier van vertellen? Kom dan naar het Storytelling Practicum in drie delen:

  • We ontmoeten elkaar online voor een kennismaking en wrap-up van storytelling theorie.
  • In de thuisopdracht bereid je je voor – ik help je via telefoon en e-mail.
  • Op locatie komen we samen en vertel je je verhaal – feedback en regie maakt je impact veel sterker.

Kom oefenen in het Storytelling Practicum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum