Energie hoef je niet te snappen

29 september 2014  |  Categorie: Vloeiend veranderen

Weerstand verminderen en acceptatie verkrijgen door voorbeelden.“Je moet het niet snappen, je moet het gewoon doen!” zei mijn wiskundeleraar vroeger tegen verwarde klasgenoten. Uit wanhoop denk ik.

Even uitleggen. Ik was spontaan aanwezig bij een workshop over “energy coaching”. Gedreven door nieuwsgierigheid zat ik zomaar in de kring. De man naast me wilde weten hoe dat nu in zijn werk gaat: een bedrijf lezen door de energie schoon te maken die de directeur uitzendt. Ja, dat wilde ik ook wel eens weten.

De aardige en levenslustige dame legde het uit. En vervolgens nóg een keer met andere woorden. Maar de man bleef volharden in zijn vragen. Het lukte haar niet om het duidelijk te maken en werd enkel vager in de uitleg. Uiteindelijk zei ze: “Je hoeft het niet te snappen. Accepteer het maar gewoon, want anders werkt deze workshop voor jou niet.”

Je begrijpt dat ik mijn wiskundeleraar voor me zag en wist dat die opmerking niet ging helpen. Want zomaar iets accepteren, dat doen we niet graag. Nee, we willen het eerst begrijpen. Of voelen. Of allebei. Hoe dan ook, we nemen niet zomaar iets van een ander aan.

Herken je dat? Dat je iets wilt overbrengen en dat je merkt dat je boodschap niet geaccepteerd wordt? Dat je weerstand voelt? Probeer dan eens heldere voorbeelden te geven. Als het je lukt om in de belevingswereld van de ander te komen en je boodschap daarin te vertalen, gaan de ogen eerder open.

De vriendelijke dame deed dat ook en zei: “Stel, je bent bij vrienden op bezoek. En later bij andere vrienden. En weer later bij familie. Is de sfeer dan telkens gelijk, of juist anders? Eigenlijk bedoel ik met het begrip energie gewoon sfeer.”

Mij hielp het. Mijn lichte weerstand was weg en ik kon weer aandacht hebben voor de rest van haar verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum