Geef een betoverende huwelijksspeech – zelfs als je het paar nauwelijks kent

30 augustus 2023  |  Categorie: Boeiend spreken

trouwspeech verbeteren met storytellingAnekdotes brengen je speech tot leven

Als trouwambtenaar wil je de magie van het moment benadrukken met een indrukwekkende huwelijksspeech. Ga daarom verder dan de feitelijke levensverhalen en hun liefdesverhaal. Wissel dat eens af met anekdotes die je van het bruidspaar en hun vrienden hebt gekregen. Die verhalen laten de herinneringen aan deze dag lang voortleven. Ontdek hoe je de harten van het bruidspaar en hun gasten verovert met passievolle storytelling.

Echte verhalen hebben meer impact

In de verhalen die we vertellen gaat het altijd over mensen. En over een gebeurtenis. Niet zomaar iets alledaags, maar iets bijzonders dat de aandacht trekt. Laat ik een voorbeeld geven van een verhaal-in-een-speech dat ik in de Storytelling-voor-de-BABS-training hoorde:

“Het was een ijskoude dag met een gure wind. Johan, je zult nooit vergeten wat er die avond gebeurde. Je warmde je op in café Mijn Moeder. Je kent er elk tafeltje, elk biertje op de tap en elke barman. Je houdt van de gezellige sfeer van het bruin café en je dacht de meeste gezichten wel te kennen.

Tot die bewuste avond dat zij binnenkwam. Een roodharige jonge dame. Ze draagt een bordeaux rood bloesje, een leren broekje en hoge zwarte laarzen. Wat een verschijning! Ze heeft je te pakken vanaf dat allereerste moment, want iedereen weet hoe jij over roodharigen denkt. Het moge duidelijk zijn, die schoonheid was Evelien.

Evelien, je hebt bij binnenkomst in de gaten dat er een jongeman aan de bar wel heel aandachtig naar je kijkt. Je loopt naar de bar en bestelt een kop thee. Jawel mensen, een kop thee in de kroeg op vrijdagavond. Je loopt naar een tafeltje achterin en gaat de krant lezen. Je zou bijna denken dat het een vooropgezet plan is, want hoe wek je nog beter de interesse van een man, dan door naast die spetterende verschijning ook nog eens zo mysterieus en onbereikbaar te lijken?”

Je kunt het helemaal voor je zien hè? En het gevoel dat Johan en Evelien die avond moeten hebben gehad, dat kun je invoelen, toch? Dat is wat een goed verhaal met je doet: je beleeft het mee! En zeg nou zelf, dat is toch veel boeiender dan een feitenrelaas? “Jullie hebben elkaar ontmoet in de plaatselijke kroeg en vandaag geven jullie elkaar het Ja-woord” heeft lang niet hetzelfde effect.

Stel andere vragen en hoor de mooiste anekdotes

Soms heb je maar weinig tijd om het bruidspaar vooraf te spreken. Vanzelfsprekend vraag je naar de feiten rondom de levensverhalen en hoe ze elkaar ontmoet hebben. Dat kun je prima doen met een opgestuurde vragenlijst. Met hun antwoorden kun je de structuur van je speech opbouwen. Precies zoals je dat altijd doet.

Maar… vanaf nu voeg je iets wezenlijks toe. In het interview stel je prikkelende vragen waarmee je de echte verhalen naar boven haalt: de korte verhalen en anekdotes die ertoe doen. Je vraagt door naar situaties die betekenis hebben gehad en hun liefdespad hebben gevormd. Vraag naar situaties waarin er echt iets gebeurde, als is het nog zo klein. Dat zijn de allermooiste anekdotes.

  • Die keer dat hij lasagne voor haar kookte, maar het liet aanbranden.
  • Die keer dat zij haar Fiat 500 aan de kant zette omdat hij iets verkeerds zei.
  • Die keer dat hij zijn Metallica-cd opzette en zij vroeg of hij niks van Schubert had.
  • Die keer dat zij wilde dansen, maar hij niet durfde omdat hij geen ritmegevoel denkt te hebben.
  • Die keer dat zij toch meeging naar dat feestje van zijn vrienden, maar eigenlijk liever thuisbleef.

Weet welke vragen je moet stellen, en je krijgt de meest waardevolle verhalen te horen. Daarmee geef je de trouwspeech de sprankeling die mensen laat glimlachen en meevoelen. Dát is de echte kern van je speech, niet de feiten.

Vertel het alsof je erbij was

De kunst is daarna om deze verhalen zodanig te vertellen, dat ze tot leven komen. De perfectie zit hem dan in de details. Naast woordkeus, is ook timing, stemgebruik en de balans tussen humor en emotie belangrijk. Als je je eigen verhalen vertelt aan een goede vriend(in), dan doe je dat al. Je maakt dan precies de goede gebaren, kijkt op een passende manier uit je ogen en spreekt met een stem die past bij het gevoel van dat moment. Maar als je een verhaal vertelt van een ander, dan is dat moeilijker. Je was er immers niet zelf bij.

Durf te ontdekken, te leren en te groeien.
Word de verhalenverteller die elk bruidspaar verdient.

En toch kun je andermans verhaal óók levendig vertellen. Je hoeft je slechts in te leven. Beeld je in hoe het is om aangebrand eten te serveren aan je prille geliefde. Hoe voelt dat? Hoe zou je reageren? Wat zou je zeggen? En hoe? Omdat we allemaal mensen van vlees en bloed zijn, kunnen we ons dat best voorstellen. De emotie van dat moment van Johan en Evelien kennen we echt wel. Het enige dat je hoeft te doen, is het zelf te voelen en dat te laten zien. Als trouwambtenaar kun je dat!

Wordt jouw volgende speech een onvergetelijk verhaal?

Het mag een kunst lijken die voorbehouden is aan geboren vertellers, maar weet dit: de magie van betoverende huwelijksspeeches ligt binnen handbereik. Zelfs als je denkt geen geboren verhalenverteller te zijn. Benieuwd naar wat er allemaal te leren valt? Kom meer te weten en schrijf je in voor de training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum