Het geheim van meesterverteller Willem de Ridder

8 september 2014  |  Categorie: Boeiend spreken

willem-de-ridderNog steeds weet hij me te biologeren: Willem de Ridder. Een meesterverteller. In 2006 vertelde hij in het dorpscafé en ik was enorm onder de indruk. Hij zat in een comfortabele leren stoel, rookte een sigaar en dronk uit een laag glas met ijs. Ondertussen vertelde hij een sprookje, waarmee hij zo’n veertig volwassenen anderhalf uur lang wist te boeien.

Die voorstelling was het keerpunt in mijn leven. Dankzij Willem de Ridder ben ik nu een corporate storyteller en leer bedrijven om beter te communiceren en samen te werken… met verhalen. Nog altijd ben ik dankbaar dat hij me toen heeft besmet. Storytelling heeft mijn leven kleur gegeven.

Gisteren in Amsterdam zag ik hem weer, na acht jaar. Zichtbaar ouder geworden, meer rimpels en gebogen. Maar toen hij eenmaal begon te vertellen! Met volle overgave en energie bracht hij me opnieuw in een andere toestand.

“Hoe kwam dat nou,” vroeg mijn vrouw me na afloop.

“Ik denk doordat hij veel wisselt in toonhoogtes,” zei ik. “En goed articuleert. Het is bijna hypnotiserend. Maar vooral door de lange pauzes die hij gebruikt.”

“Ja, precies. Dat doet het hem. Hij heeft lange pauzes waardoor je tijd hebt om te verwerken wat hij zegt. Dat is heel prettig.”

En ik nam me voor om bij een volgende presentatie over storytelling hier weer eens extra op te letten. Want het werkt gewoon. Het is de beste van alle presentatie tips: spreken om de stiltes heen geeft het publiek denktijd en is een perfecte spanninggenerator. De stilte mag gerust 5 seconden duren. Dat voelt als een eeuwigheid, maar dat is het niet. Je publiek is je dankbaar.

Reacties

  1. Heerlijk is dit! Het is alweer een jaar of zeven terug toen ik na een aantal jaar lessen en leren bijna voor het eerst in het openbaar als verhalenverteller optrad. Ik deed daarbij improvisaties op piano. Na afloop kwam deze wonderbare man (WdeR) naar mij toe en zei: Je vertelt nog maar pas he?! Ga alsjeblieft door, het is heerlijk naar je te luisteren. Je bent puur natuur. Zoiets vergeet je nooit meer.

    1. blank Erik Mathlener schreef:

      Wat een mooie ervaring Boudewijn! En je bént doorgegaan gelukkig. Dankjewel voor je verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum