Hoe lang kan iemand luisteren?

21 oktober 2013  |  Categorie: Persoonlijke verhalen

Fregat Pieter en PaulDe business club WTCL uit Leeuwarden had me uitgenodigd op hun Russische avond. Er waren twee sprekers bereid gevonden om te vertellen over de cultuur, de bijzondere gebruiken en het zakendoen met Russen. Ik heb genoten en veel opzienbarende dingen gehoord.

Beide sprekers zouden 30 minuten spreken, dan een korte pauze, en vervolgens zou ik een verhaal vertellen. De pauze werd geschrapt. “Okeeee, dus nadat de zaal een uur lang heeft zitten luisteren en al moe is, mag ik” dacht ik. Zelfs een optimist noemt dat niet optimaal. Maar het werd nog erger. Beide sprekers liepen enorm uit! Met als gevolg dat ik met de microfoon in de handen in de ogen keek van een publiek dat net twee uur heeft geluisterd. Geen plas- of koffiepauze. Doorgaan!

Maar… ik ben een optimist. En dus begon ik vol plezier aan het waargebeurde verhaal over een Fries uit Hindeloopen die in de 18e eeuw stinkend rijk werd doordat hij speciale gunsten had gekregen van tsaar Peter de Grote. Het duurde eventjes. Men moest er even inkomen. Maar na enkele minuten zag ik de mensen smullen. Ze zaten “in” het verhaal en wilden weten hoe het zou aflopen. Ik had twintig minuten lang de volle aandacht! Een mooi voorbeeld van de aantrekkingskracht van verhalen. Zelfs na een presentatiemarathon van twee uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum