Hoe lang mag een verhaal duren?

29 mei 2017  |  Categorie: Boeiend spreken

hoe lang aandacht vasthouden

Wat is de ideale tijdsduur van een verhaal? Wel, dat hangt er vanaf. In het theater kan een verhaal met gemak twintig minuten duren.
Zakelijk niet. Vertel je een verhaal als onderdeel van een presentatie of een vergadering, blijf dan onder de drie minuten! Korte verhalen zorgen ervoor dat je zakelijke publiek aangehaakt blijft en niet eens doorheeft dat ze naar een verhaal luistert.
Maar hoe weet je hoe lang je verhaal gaat duren?

Vuistregel

De snelste manier om daar achter te komen is de volgende vuistregel. Er is onderzocht dat de gemiddelde spreeksnelheid van mensen zo’n 100 woorden per minuut is. Schrijf je verhaal daarom uit en tel het aantal woorden. Als je verhaal onder de 300 woorden blijft zit je aardig safe.

Meet je eigen spreeksnelheid

Maar goed, dat is slechts een gemiddelde en misschien spreek jij veel sneller of langzamer. Bepaal daarom je persoonlijke gemiddelde spreeksnelheid. Dat kan heel makkelijk: lees dit blog 3x hardop voor en meet hoeveel seconden je nodig had. Vermenigvuldig 470 (aantal woorden in dit blog) met 60 seconden en deel het door jouw gemiddelde leestijd. Ziedaar: jouw spreeksnelheid in woorden per minuut.snelheid van spreken
Maar ja… je gaat niet voorlezen, je gaat vertellen. Dat is echt wat anders. Als je een verhaal vertelt zul je soms langzamer spreken om de spanning te laten voelen, of juist sneller. Daarom is de voorleessnelheid die je net hebt gemeten slechts een ruwe indicatie.

En nu nauwkeuriger

Daarom gaan we een stapje verder: vertel je verhaal zonder aantekeningen. Je zult merken dat je soms even stopt om te spieken op je briefje. Je moet het tóch oefenen, dus ga lekker door tot je het lekker kunt vertellen zonder aantekeningen. Meet de tijd nog eens. Kijk, nu heb je een realistischer inschatting.

Wil je echt weten hoe lang je verhaal duurt?

Maar ja… je gaat niet in je veilige omgeving vertellen, maar voor levend publiek. Dat maakt het spannender, waardoor je misschien sneller gaat spreken. Of je gaat zó op in je verhaal dat je er dingen bij bedenkt. Of het publiek reageert waar jij iets mee doet. Allemaal zaken die de tijdsduur van het verhaal beïnvloeden.

Tja, zolang je in een laboratoriumsituatie blijft, zal de gemeten tijd een indicatie blijven. En dat is prima. Want als je merkt dat het je niet lukt om in 5 minuten je verhaal te vertellen, dan weet je dat je passages of beschrijvingen moet schrappen.

Word een ervaren verteller

De beste manier om vooraf de tijdsduur in te schatten is zoveel mogelijk ervaring opdoen. Elke kans aangrijpen om een verhaal te vertellen. Verhaal-meters maken in presentaties, speeches en bijeenkomsten. Met die ervaring ben je in staat om ter plekke in te spelen op de omstandigheden en tegelijkertijd tot de kern van je verhaal te komen. En daarom zeg ik: genoeg gelezen, aan de slag, ga verhalen vertellen!

Hulp nodig? Je krijgt het volop in de workshop Storytelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum