Instinctief verbeteren

13 mei 2013  |  Categorie: Vloeiend veranderen

changemanager geplaagd door weerstandDe wereld verandert en je wilt natuurlijk dat je organisatie meebeweegt. Dat gaat echter nooit vanzelf. Sterker, meestal ontstaat er “gedoe” rondom de voorgestelde verandering. Weerstanden kunnen zich als een virus verspreiden, of zelfs overgaan in regelrechte sabotage.

Hoe komt dat toch? Is het inderdaad waar dat mensen vast willen houden aan het bekende en daarom elke verandering in principe negatief benaderen? Zou kunnen.

Onlangs hoorde ik een positievere insteek die me bevalt: mensen hebben een aangeboren wil om zich telkens te verbeteren. Iedereen wil het de volgende keer mooier, groter, sneller. Die intrinsieke drive is een grote kracht die het broodnodige draagvlak kan laten groeien. Als je die kracht gebruikt, ontstaat de verandering van binnen en zal deze eerder succesvol zijn.

Hoe doe je dat dan? Wel, vraag het gewoon. Vraag mensen hoe het beter kan. Meestal hebben medewerkers en managers daar wel een beeld van. Of ze hebben een droom over hoe hun ideale (werk)maatschappij eruit ziet. Als je naar die verhalen luistert, hoor je vanzelf de ideeën die je naar het punt op de horizon brengen. Maar pas op: het zou kunnen dat je je voorgenomen koers moet veranderen!

Reacties

  1. blank Erik Mathlener schreef:

    Dit is een testje, want ik kreeg het signaal dat reacties plaatsen niet zou werken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum