Jij hebt ook een heldhaftig verhaal

26 mei 2014  |  Categorie: Verhalen maken

Een goed verhaal gaat over een keuze voor verandering. Met twijfels, tegenstanders en helpers.Iedereen maakt het een keer mee: je eerste huis. Weet je het nog? Wat was dat spannend hè? Je kwam uit je studentenkamer of je ouderlijke nest. Dat was veilig en vertrouwd. En nu kreeg je de kans om echt op jezelf gaan wonen. In een echt huis. Later in je leven maak je dat opnieuw mee: in een nieuwe baan, een nieuwe woonplaats, misschien zelfs een nieuw land!

Het is altijd ongewis. Je weet precies wat je achterlaat, en vrijwel niets van waar je naartoe gaat. Hoe is dat huis? Zijn de houten vloeren nog goed, of sta je na tweemaal springen ineens met veel gekraak in de vloer? Ook de buren ken je nog niet. Ze leken vriendelijk, maar die grote kwijlende hond zal toch niet om zes uur ’s ochtends beginnen te blaffen? Kun je op zondag je gras maaien of wordt je daarmee een outcast?

Eigenlijk weet je niets. En toch trekt het onbekende. Het is immers een giga-spannend avontuur. Twijfelen hoort erbij. Net als doorzetten en ervoor gáán.

Zo is het ook in een goed verhaal. Daarin zit altijd (echt!) een uitdaging, een probleem of een conflict. De hoofdpersoon aarzelt: “Kan ik dit? Durf ik dit?” En dan gebeurt er wat, waardoor hij of zij de sprong waagt. De reis is begonnen en wij luisteren met ingehouden adem. Want we herkennen in de held onze eigen nieuwsgierigheid, angsten en (on)bezonnen acties. En… we identificeren ons door de trots. Trots op onszelf dat we net als de hoofdpersoon soms een grote sprong wagen. Daarom hebben verhalen zo’n kracht. Het maakt iets in ons los.

Volg de workshop Presenteren met Storytelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum