Hoe presenteer je relaxed (zonder een fles Merlot weg te werken)?

9 mei 2019  |  Categorie: Boeiend spreken

podiumvrees en storytelling helpt tegen presentatiestress
Zweten.
Droge mond.
Je kent het vast: het moment voordat je het podium op moet.

Terwijl je best weet dat spreekangst voor een presentatie helemaal niet hoeft. Niemand doet je wat. Sterker nog, iedereen in de zaal denkt bij zichzelf: “wat ben ik blij dat ík daar niet hoef te staan.”

Ja duh, dat weet ik wel. Maar hoe kom ik er vanaf?

Eerlijk? Door het heel veel te doen. Elke week een presentatie geven, dat helpt. Als je iets maar vaak genoeg doet, krijg je vanzelf minder presentatiestress. Na de 35e presentatie ken je je valkuilen, weet je hoe je de aandacht vasthoudt en ben je ook niet zo bang meer voor lastige vragen.

Elke week presenteren? Grapjas

Ik weet het, dat lukt de meeste mensen niet. Gelukkig is er een andere manier om te ontspannen: iets vertellen waar je nauwelijks over na hoeft te denken. Iets dat je ook vertelt als je in de kantine je krentenbol met kaas eet. Zoiets, bijvoorbeeld:

“We krijgen een nieuwe parketvloer. Eiken in visgraat, het wordt heel mooi. Maar het is wel een gedoe hoor. Alle meubels moesten naar de garage. Johan en Sjors hebben zich een breuk getild aan de piano. We wonen nou al een paar dagen in de slaapkamer. We kunnen de keuken ook al niet in. Dus nu hebben we het camping-gasstel tussen het bed en de kledingkast gezet. Het is eigenlijk niet te doen. ’s Morgens stinkt het nog steeds naar boerenkool en gebakken spekjes.”

Zo’n verhaaltje schud je zo uit je mouw, want je vertelt over iets dat je zelf hebt meegemaakt. Je ziet het allemaal voor je, en je kunt je alle details zó voor de geest halen.

Zeg je nou dat ik in een presentatie over m’n parketvloer moet kletsen?

Ja, dat zeg ik. Sterker nog, je moet er gelijk mee beginnen. Je wil toch relaxed presenteren? Van zo’n verhaal word je ontspannen. Want het ligt super dicht bij jezelf. Jouw vloer. In jouw huis. Met jouw Johan en Sjors. Die vertrouwdheid voel je als je het vertelt. En dat vermindert je spanning.

Maar vinden ze dat niet gek?

Nee joh! We zien altijd saaie presentaties over beleid, projectvoortgang of een uitleg van een nieuwe tool. Als jij begint met We krijgen een nieuwe parketvloer heb je direct alle aandacht. Jij vertelt iets onverwachts, ze zijn nieuwsgierig en gaan rechtop zitten. Dat vinden ze leuk, echt waar. Je doet ze een groot plezier. En jezelf ook, want jij ervaart veel meer rust.

Okee… en hoe ga ik dan na het camping-gasstel verder met mijn presentatie?

Het mooie is: met zo’n verhaal begrijpt je publiek de boodschap van je presentatie veel beter. Zoek maar eens naar gemeenschappelijke thema’s. Ik hoor in je verhaal: doorzetten, creativiteit, eenvoud, investeren, accepteren. Past er eentje bij je boodschap? Bingo, daar is je bruggetje.

Mocht de link te vergezocht zijn, leg dit verhaal dan aan de kant en zoek gewoon een ander. Je hebt nog 1000 andere verhalen in je hoofd, geloof me. Vertel één of twee korte anekdotes in je presentatie, en je bent ’s avonds zó trots op jezelf dat je alsnog dat flesje Merlot opentrekt. Proost!

En denk je dat ik dat óók kan?

Natuurlijk. In een workshop van slechts één dag kun je veranderen in een relaxte spreker. Ik help je knettergoeie verhalen te vinden voor je presentatie, en in de oefeningen ga je ervaren hoe leuk het is om ze te vertellen.

Wow, doe mij die workshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum