Geef een spannende 007-presentatie!

5 juni 2015  |  Categorie: Boeiend spreken

spannende presentatie door 007-techniekenBij de start van je presentatie de aandacht krijgen. Dat lukt nog wel. Maar wat is de truc om het 20 minuten lang spannend te houden?

“Moet een speech één lang verhaal zijn, of kun je meerdere verhalen in je speech stoppen?” was een vraag in een workshop. Wel, beide zijn uitstekend. Laten we eens kijken naar de tweede optie.

Dinsdagochtend. Een hard gerinkel aan mijn linkerkant. Ik draai me om en sla de wekker. Met een vermoeid hoofd kijk ik naar het plafond. Het is zover. (stilte) Vandaag moet het gebeuren.

Bij de opening start je direct met het verhaal. Het publiek hangt direct aan je lippen en wil meer horen. Ze vragen zich af wat er aan de hand is. Waarom was dinsdag voor jou zo’n afschuwelijke dag? En hoe heb je het er vanaf gebracht? Vragen waar ze een antwoord op willen hebben, en dus alle aandacht erbij houden. Ze willen de ontknoping niet missen!

Dus wat doe je? Je houdt ze nog even in spanning natuurlijk! Net als James Bond. Zoals jij in de bioscoop nooit in slaap valt, zo blijven de mensen bij jouw presentatie ook rechtop zitten. Vertel ondertussen gewoon je inhoudelijke verhaal over de missie en visie, het projectplan of je innoverende ideeën. En ondertussen geef je stiekem kleine hints over die donderende dinsdag.

Dit is een vergaand plan, ik weet het. Toch is dit iets wat moet gebeuren. We kunnen er niet langer omheen draaien. Net zoals ik dinsdagochtend niet wist of het me zou lukken, en met lood in mijn schoenen naar Amstelveen ging. Naar het hol van de leeuw.

Je geeft je volledige presentatie met compleet met powerpoint en al. Dit keer doe je er zelfs goed aan om te eindigen met de saaie standaardopmerking “Zijn er nog vragen?”. Want ik beloof je dat er iemand zijn hand opsteekt en nieuwsgierig vraagt: “Maar hoe liep het nou dinsdag af?!” Dat is jouw moment om de climax van je verhaal te vertellen. Mensen vinden dat schitterend en vertellen het verder.

Wil je meer tips & tricks om een spannende presentatie te geven? Kom je storytelling-vaardigheden dan versterken in een van mijn workshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum