Speechen uit fatsoen? Niet doen!

17 november 2014  |  Categorie: Boeiend spreken

Kersttoespraak, nieuwjaarstoespraak of jubileum? Je kunt je publiek enthousiast maken!Verdorie, het is bijna kerst!
Pfff, Joop is 15 jaar bij de zaak!
Oh nee, de jaarvergadering komt er weer aan!

Als je dit wel eens denkt dan ken je dat gevoel, dat je wéét dat je een speech moet geven. Gewoon omdat dat van je verwacht wordt. Maar je weet bij god niet wat je dit keer moet vertellen. Je kunt natuurlijk net als alle vorige keren vertellen over het afgelopen jaar, de projecten, het succes en het talent. Of over wat ons allen de komende periode te wachten staat.

Spreken in het openbaar is afschuwelijk

Maar ja. Word je daar blij van? Kan het ook anders? Wat zou het fantastisch zijn als je de mensen weet te raken, als ze enthousiast worden en als je merkt dat ze genieten van jouw monoloog? Ja toch?

Het kan echt anders

Nou, dat kan. En het mooiste is: het is niet eens moeilijk! Leg je aantekeningen voor je, net als altijd. Spiek erop, lees wellicht zelfs een stukje voor. Geef ze wat cijfers en andere verplichte kost. Na drie minuten is je publiek ingezakt en wacht tot het voorbij is. Dát is het moment om ze te verrassen! Je stopt. Hou je mond gedurende 7 seconden en kijk de mensen aan. Doe een stapje opzij en ga rechtop staan. Je hebt nu de volle aandacht. Ze staan open voor alles wat je dadelijk gaat zeggen. Dit is je kans om binnen te komen.

“Vorige week liep ik over de afdeling… en ik zag iets wonderbaarlijks. Natuurlijk, ik had het vaker gezien, maar het viel me nu pas echt op. Dit is wat we nodig hebben. Dit is precies wat het de moeite waard maakt om hier te werken. Met jullie. En weet je, sindsdien heb ik aan niets anders kunnen denken, want ik werd er zó blij van. Weet je wat ik zag?”

Als je dát vertelt, laat je een andere kant zien. Iets van jezelf. Een oprechtheid die mensen waarderen. Vooral als je iets eigens, iets warms kunt laten zien. En okee, zo’n cliffhanger doet ook iets. Kun je het verhaal zelf afmaken?

Wil je meer tips? Bel me voor een afspraak: 06 – 3622 3055.

 

Reacties

  1. blank janneke schreef:

    hoi pap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum