Deze docent geeft iedereen een tien

14 april 2014  |  Categorie: Authentiek leiderschap

Benjamin Zander is een storyteller die met anekdotes een perfecte spreker blijkt.

Aan het begin van het schooljaar zeg ik tegen mijn studenten: je cijfer voor dit jaar is een 10. Voor jullie allemaal. Er is maar één voorwaarde. Ik wil dat je binnen twee weken een brief schrijft aan mij. Die brief dateer je op mei volgend jaar en je schrijft er de volgende zin in: “Beste meneer Zander, ik verdien een 10 omdat….”. 

Dirigent Benjamin Zander doceert aan het conservatorium in Boston. In deze korte TED-video vertelt hij hoe de studenten in die brief beschrijven wie ze aan het einde van het schooljaar zullen zijn geworden om daarmee dat fantastische cijfer rechtvaardigen. Hij geeft ze vervolgens de opdracht om volledig verliefd te worden op de persoon die ze hebben beschreven. Ze verwoorden hun toekomstige ik. En voor Zander zelf is dat de persoon die hij zal zien gedurende het jaar. Op die manier komen ze als vanzelf in een opwaartse spiraal naar het succes.

Zander is een prachtige man die zijn publiek trakteert op vele anekdotes. Korte verhaaltjes over situaties die hij heeft meegemaakt. Over mensen die hij in het leven heeft ontmoet. Met dergelijke voorbeelden geeft hij begrijpelijke analogieën waardoor hij op voortreffelijke wijze zijn punt weet te maken. De man schittert en daar hou ik van. Het zal komen door zijn zijn positieve houding en voortdurende glimlach. En ook door zijn verhalen. Ze zijn simpel en kort, en blijkbaar werkt dat.

Mijn tip: volg dit voorbeeld en vertel verhalen in je toespraak of presentatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum