Vind het perfecte verhaal in 3 stappen

18 april 2016  |  Categorie: Persoonlijke verhalen, Verhalen maken

anekdote vinden voor je storytellingJe wilt storytelling gebruiken in je volgende presentatie, teamoverleg of inspiratie-sessie.

Je weet precies welke boodschap er moet worden overgebracht, en je wilt iets anders dan de standaard metafoor.

En daar is je probleem:
welk verhaal ga je vertellen?

Zelf werk ik het liefste met persoonlijke verhalen. Iets dat je in je leven hebt meegemaakt, waarbij zowel privé-situaties als zakelijke situaties goed bruikbaar zijn. In deze ervaringsverhalen laat je jouw kant van het verhaal zien, waar de ander zich in herkent en daardoor je boodschap eerder zal oppikken.

Het vinden van een geschikt verhaal is soms een langdurige klus. Onderstaand stappenplan helpt je om snel het perfecte verhaal te vinden.

Zelf doen? In de masterclass “Presenteren met Storytelling” help ik je erbij.

1. Thema

Tja, welk verhaal vertel je? Begin bij de boodschap, en ga op zoek naar de kern daarvan. Bepaal het thema. Of anders gezegd: waar draait het nu écht om? Gaat het om weerstand? Verlies? Talent? Wraak? Gunnen? Meebuigen? Samenwerken? Doorzetten? Pijn? Winnen?

2. Graven

Ga terug in je herinnering. Heb je ooit zelf iets meegemaakt met dit thema? Misschien toen je nog een kind was, of in je studententijd, of in een vorige carrière. Of afgelopen dinsdag bij afdeling X? Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Gewoon in steekwoorden, zodat je de verhalen/anekdotes op een rijtje hebt. Wees niet te kritisch, alles is goed. Je staat nog versteld hoe je van de meest simpele en oninteressante anekdote een krachtig verhaal kunt maken!

3. Selecteren

Bekijk de verhalen stuk voor stuk en zoek bij elk naar de essentiële narratieve elementen: hoofdpersoon, probleem/conflict, oplossing, geleerde les. Met name het probleem is belangrijk. Zonder een probleem wordt het lastig om er een boeiend verhaal van te maken. Zelfs het kleinste dingetje dat je destijds uit balans bracht kan al helpen.

Heb je een situatie of ervaring te pakken? Mooi. Dan kun je daarmee verder door de anekdote tot een heus verhaal te verrijken. Wil je dit zien aan de hand van een voorbeeld? Prima. Dat doen we in het volgende artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum