Waarom krijgt hij zijn team niet in de juiste stand?

14 oktober 2019  |  Categorie: Authentiek leiderschap

samenwerken in een team als er vertrouwen isOp de wekker staat 02.45 als Geert zich omdraait.
Dezelfde gedachte blijft maar malen.
Hij vreest de vraag die hij morgenvroeg in het MT te horen krijgt.

‘Zowel Karel als Lesley draaien met hun teams geweldig goed. Waarom lukt jou dat niet, Geert?’

Vreselijk, zo’n oordeel. Hij weet het antwoord donders goed.
Hij worstelt er al heel lang mee.
Kan hij het nog langer ontkennen?

Omdat hij zijn mensen niet in de juiste stand krijgt.

Ze zijn lastig in de omgang en hij vindt maar steeds de juiste snaar niet. Sommigen zijn superkritisch en bediscussiëren elke beslissing die hij als teamleider neemt. Anderen zeggen Ja, maar doen Nee. Weer anderen lijken apathisch af te wachten tot – ja, tot wat eigenlijk?

Elke dag komt hij doodmoe thuis, meestal pas na zevenen.

Zijn vrouw draait zich op haar andere zij en maakt een zacht geluidje. Geert bekijkt haar in het halfdonker en denkt terug aan het moment dat hij vertelde dat hij afdelingshoofd werd. Ze glom van trots, ‘wat zal dat team blij met je zijn.’

Hij houdt de waarheid liever voor zich.

Geert drukt zijn gezicht hard in het kussen, alsof hij daarmee de realiteit kan verdringen. Valt er met deze mensen niet te werken? Of ligt het aan hemzelf? Minutenlang raast dezelfde vraag door zijn hoofd: ‘ga ik het morgen zeggen? Ga ik de verhalen vertellen van hoe het team en ik met elkaar omspringen?’


Vertrouwen, empathie en visie

Als manager heb je regelmatig issues waar je niet direct uitkomt. Soms zijn het worstelingen waar je van wakker ligt. Terwijl je best weet dat er een paar essentiële zaken zijn die je als manager goed moet doen. Het begint bij vertrouwen geven en ontvangen, je kunnen verplaatsen in een ander en helder zijn in waar je naartoe wilt.

Storytelling is hierbij een verrassend, boeiend en effectief instrument. Als je je eigen verhalen kent en durft te vertellen, dan gebeuren er magische dingen. Wie de storyteller in zichzelf heeft wakkergeschud, zal mensen aantrekken, inspireren en motiveren. Ik heb zulke managers gezien, en het is geweldig mooi wat dat met een team doet. Serious teamwork. Vol passie de schouders eronder. De wedstrijd willen winnen. Enthousiasme en kameraadschap. Ieder die precies weet wat -ie moet doen.

Wil je ook zulk teamwork?

Vind dan je eigen verhalen, en vertel ze. Je barst immers van de ervaringen. Stuk voor stuk korte verhalen die je kunt gebruiken om je punt te maken, om de afstand te verkleinen, of om mensen in beweging te krijgen. Je eigen verhalen zijn zoveel méér krachtig dan alle argumenten die je kunt verzinnen.

Gewoon doen.
Lastig? Jawel.
Te leren? Jazeker.

Kom naar een van de Storytelling-dagtrainingen en ervaar het zelf. Kleine investering, grote impact.

“Erik heeft ons, in het Management Development programma, de enorme kracht van een goed verhaal leren ervaren. Met een aantal eenvoudige technieken heeft hij ons geleerd om een verhaal effectief over te brengen. Erik leert je hoe je het zó doet dat je publiek of gesprekspartner dit nooit meer zal vergeten!! Geweldig!!!”
Marten van der Molen, Cvites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum