Angst om te springen

20 oktober 2015  |  Categorie: Authentiek leiderschap

persoonlijke anekdotes geven vertrouwenO mijn god, die hoge duikplank. Vanaf de grond lijkt het niet zo spannend, maar zodra je boven staat is het ineens doodeng.

Wat deed jij vroeger? Durfde je te springen, of wrong je je langs joelende stoere jongens via de trap naar beneden?

Ik weet het nog steeds.

Ik koos de vernederende veilige weg en durfde niemand aan te kijken. Vreselijk was dat. Na drie dagen schaamte dwong ik mijzelf om te springen! Wat een gevoel, wat een overwinning! De paar keren daarna waren nog steeds eng, maar de angst nam elke keer een beetje af. Uiteindelijk kon ik er zelfs van genieten.

Openhartig

Het is precies zo als je voor een groep staat om iets te vertellen. Want soms komt het er écht op aan. Omdat je de afdeling mee moet krijgen in de verandering. Of omdat je het vertrouwen van de opdrachtgever wilt winnen. Of om alle medewerkers op de nieuwjaarsbijeenkomst een hart onder de riem te steken. Wat dan het allerbeste werkt zijn persoonlijke ervaringen, anekdotes en gevoelens. Daarmee maak je wat los. Daardoor ontvang je vertrouwen en haal je je doelen.

Iedereen begrijpt dit.
Weinigen doen het.

“Ik vind het moeilijk om persoonlijke dingen te vertellen,” zei een cursiste laatst.

Moed

Inderdaad, het vergt lef om openhartig te zijn over je gevoelens. Het is soms eng om in zakelijke context te vertellen over iets dat je heeft geroerd. “Wat zullen ze wel niet van me denken?” en “een leider mag geen kwetsbaarheid tonen” zegt dan het stemmetje in je hoofd.

Mijn advies: ga het tóch doen. Ga die hoge duikplank op, haal diep adem, en spring in het diepe! Wat een gevoel, wat een overwinning! De paar keren erna zijn nog steeds eng, maar de angst neemt elke keer een beetje af. Uiteindelijk kun je er zelfs van genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum