Vanuit huis je team aansturen – wat moet je anders doen?

14 augustus 2020  |  Categorie: Authentiek leiderschap

veranderend leiderschap met een verhaal

Vanuit huis je team aansturen

Je zit om acht uur al achter je laptop. In badslippers, korte broek en overhemd. Je kauwt de laatste hap van je volkorenbrood weg terwijl je inlogt op de server. Er staan al wat mails van gisteravond laat voor je klaar. Om half negen heb je de mailtjes weggewerkt. Best nuttige informatie die je keurig gearchiveerd hebt. Dan is het tijd om je team te managen. Ga je Jort bellen? Eh, nee, is nog te vroeg. Je besluit om hem een mailtje te sturen. ‘Ha Jort, hoe staat het met het project? Heb je al reactie van accountmanagement gekregen?’ Send.

Wat moet je anders doen?

Ik hoop dat het vandaag de dag niet meer op deze manier gaat. Ik geloof in managers die het beste uit hun team halen. Niet door aan te sturen, maar door kaders te stellen en ruimte te geven. Door te helpen en te coachen. Door af en toe pijnlijke vragen te stellen, zodat weinig onzichtbaar en onzegbaar blijft.

Het draait om gevoel – vertel daarom verhalen

Maar hoe doe je dat op afstand? In Zoom en Teams zie je elkaar wel, maar elkaar aanvoelen is lastiger. Managers vertellen me ‘snel to-the-point komen is nu belangrijk, want online is vermoeiend.’ Uiteraard is kort prima, maar als je je beperkt tot de zakelijkheden, dan raak je elkaar kwijt. De kletspraat bij de koffiemachine is cruciaal, laat dat niet achterwege in je online werk. Relaties hebben vertrouwen en veiligheid als basis, dat onderhoudt je door het over gewone menselijke dingen te hebben.

Vertel dus gerust over je dochter die huilend binnenkwam omdat haar mobiel het niet meer deed. En dat je haar #1 life problem eerst niet serieus nam: ‘Ach wat vervelend voor je.’
Ze gebaarde woest met haar armen. ‘Pahaap, dit is echt erg! Straks denkt Julia nog dat ik haar skip omdat ik niet reageer.’
‘Dan bel je haar toch even met de huistelefoon?’ zei je terwijl je de notulen van eergisteren las.

Geen idee hoe dit afloopt, maar hopelijk begrijp je wat ik wil zeggen: deel iets van je eigen leven, van dingen die je meemaakt die in het werk normaal niet besproken worden. Vertel het met gevoel, zodat teamleden ook jouw andere kanten leren kennen. Het vertellen van persoonlijke verhalen is zeer effectief in het bouwen aan vertrouwen. En nog leuk ook!

Innoveer je managementstijl

Laten we oude manieren loslaten. Ik bedoel, kauwgomballenautomaten bestaan toch ook niet meer? Alles wordt anders, in het Coronajaar al helemaal. Dus, pak de handschoen op, en ga je teamleden mooie anekdotes vertellen. Als je het thuis en bij vrienden al doet, waarom zou je je bij je team dan inhouden?

Leer het in mijn energieke OnLive training Storytelling

Als je toch thuis zit, probeer het dan zelf. In 4 korte online sessies met een klein groepje andere wannabe storytellers. Meld je hier aan, het lijkt me erg leuk je te ontmoeten en je te helpen zodat ook jij prachtig boeiende verhalen gaat vertellen. Succes gegarandeerd.

 

“Wat was het een super leuke en inspirerende workshop! Ik pas het direct toe in mijn werk voor het ziekenhuis. Erg blij mee!”
Hedwich Rinkes, Programmamanager, Ziekenhuis Tjongerschans

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum