Vertelkunst: hoe je je publiek betovert

1 september 2014  |  Categorie: Boeiend spreken

Met verhalen kun je betoveren. Storytelling tips van Erik Mathlener.Als je aan een huiskamer-verhalenfestival meedoet, is er geen gelegenheid om je collega’s in de vertelkunst in actie te zien. Ik moest immers zelf vertellen. Maar in Kantens was er gelukkig ook een rondje korte verhalen, waar elke verteller op het centrale podium kwam. En ik vond het geweldig om deze storytellers van uiteenlopende leeftijd aan het werk te zien. Allemaal verschillend en uniek.

Storytellers vertellen

Zo was er de jongeman die een hollend schaap uitbeeldde zonder van het podium te rennen. Met een grote boink stopte hij en keek verschrikt naar een denkbeeldige grote wolf. Door zijn goed getimede pauzes wist hij de spanning hoog te houden.
En wat te denken van de Friese vertelcollega met zijn mooie artistieke kop en kenmerkende zangerige stem? Heerlijk hoe rustig hij het humoristische verhaal van een pratende hond vertelde. Of de jongedame die haar theateropleiding toonde door een lange woordenstroom moeiteloos uit het hoofd te toveren, vergezeld van vloeiende lichaamsbeweging en mimiek. En natuurlijk de oude schoolmeester die met perfecte articulatie, rust en overwicht zijn jeugdverhaal begon met het kopen van stroop bij de kruidenier.

Eindelijk kon ik ook de man zien vertellen die net als ik een it-historie heeft. In mooi Gronings vertelde hij zeer herkenbaar over zijn jeugd waarin hij bekende plekken van de stad noemde en Hema-rookworsten kocht om een meisje te veroveren. Zó komisch.

Tenslotte kreeg mijn naamgenoot Erik van Dort de microfoon. Ik heb hem eerder gezien en ben een enorme fan. Het plezier van de man is oprecht en enorm aanstekelijk. Hij beheerst elke spier in zijn gezicht en weet ze feilloos te gebruiken om personages uit te beelden. Ondanks een beetje falende techniek bracht hij zijn komische sprookje superenthousiast.

Dit is de formule

Ik heb opgelet in welke gevallen het onmogelijk was om te stoppen met luisteren. Dus, let  op. Als je wilt dat je je publiek volledig meeneemt, vertel dan een verhaal:

  • waar je iets van jezelf in herkent;
  • dat onverwachte of komische wendingen heeft;
  • zelfverzekerd, met duidelijke stem, passende bewegingen en grote gelaatsuitdrukkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum