Ongelofelijk. Vorige week in de training Storytelling…

23 juni 2020  |  Categorie: Boeiend spreken

blank

Ze vond het spannend om haar verhaal te vertellen

Het was Linda’s beurt om haar verhaal voor de groep te vertellen. En hoewel het online in Zoom was – veilig achter haar eigen bureau – merkte ik dat ze het spannend vond.

Of ze het mocht voorlezen.

De deelnemers hadden op mijn verzoek hun verhaal uitgeschreven. Daardoor ga je letten op woordkeus, wat je erin laat, wat je doorstreept en op welke volgorde het verhaal verteld moet worden. Maar het is niet de bedoeling om het uit je hoofd te leren, da’s niet boeiend, en komt niet over.

Dus ik zei: ‘Nee Linda, dat mag niet. Vertel het maar gewoon zoals het was.’
Ze aarzelde. ‘Maar dan ga ik vast dingen vergeten.’
‘Ja dat denk ik ook,’ zei ik, ‘en dat is helemaal prima. De belangrijke dingen vergeet je niet. En wat je vergeet, is blijkbaar niet belangrijk.’

Bij de eerste poging liep ze vast

‘Dit is de slechtste spreekbeurt ooit, bitste meneer Vos, de zesde, eh, de leraar van de zesde klas, eh, die, eh…’

Bij de eerste zin begon ze te hakkelen. Ik herkende de opbouw en letterlijke woorden uit het verhaal dat ze me twee dagen eerder had gemaild. Linda was bezig om het zo precies mogelijk te herhalen zoals ze het had opgeschreven. En dat ging natuurlijk niet. Dat lukt niemand. Ze probeerde het nog een keer opnieuw. En nog eens.

Ik maakte een time-out gebaar. ‘Sorry Linda, ik onderbreek je even. Wat gebeurt er?’
‘Geen idee, maar het lukt me niet. Ik weet gewoon niet meer wat ik wilde vertellen.’
‘Geeft niets. Weet je, vergeet wat je hebt opgeschreven. Kijk ons aan, en doe maar alsof je met een goede vriend aan de wijn zit. Vertel eens wat er gebeurde op school.’

Daarna werd het een vertelling

‘Nou, weet je, ik zat in de zesde klas en moest een spreekbeurt houden. Altijd vreselijk gevonden. Maar die allereerste keer was het ergste. Na afloop zei meneer Vos dat het de slechtste spreekbeurt ooit was!’

Linda herpakte zich. De druk om het perfect te doen was verminderd, en ze begon ‘gewoon’ te vertellen. Het draait bij storytelling niet om een volmaakt verhaal. Het gaat erom dat je vanuit jezelf vertelt. Net zoals je dat bij vrienden doet, omdat je het verhaal graag vertelt. Geen literatuur, geen theater, geen opsmuk.

‘Véél beter, Linda,’ zei ik. ‘Maar toch ontbreekt er nog iets. Je hebt het nu vooral beschreven. Als een verslaggever die niet betrokken is bij het gebeuren. Je vertelde het met een glimlach… terwijl sommige delen in het verhaal destijds echt pijn hebben gedaan, toch?’

Bij de derde keer kwam het verhaal tot leven

Ik kwam een stapje dichterbij. ‘Weet je nog dat we het vorige keer hadden over emotie? Een verhaal raakt pas als het jou raakt. Wil je het volgende proberen? Neem een moment uit het verhaal en ga terug naar die plek, die tijd, dat gevoel. Zie wat je zag. Voel wat je voelde.

Ze begreep het direct. Eerst was ze een paar tellen stil. Haar ogen gingen wat heen en weer, en ik twijfelde of ze het zou doen. De stilte hield nog even aan, en toen begon ze te vertellen. Ik zag het gebeuren! Ze was terug in dat klaslokaal als 12-jarig meisje en vertelde. Wat wij zagen was een heuse metamorfose.

Haar ogen vertelden het verhaal.
Haar gebaren waren groot en energiek.
Haar stem klonk dieper, soms sneller, soms langzamer.
Ze boog naar voren, hing naar achteren.
Ze legde haar handen in de nek toen ze zwetend van angst opnieuw voor de klas stond.

Wij zagen het verhaal als een film, we zaten er midden in! Dit was een schoolvoorbeeld van een verhaal vol beleving en emotie. Dit is storytelling!

Wow, wat een storytelling impact

Wat vond ik dit ontzettend mooi, prachtig, meeslepend. En dapper om een herinnering van lang geleden in al zijn kracht te laten voelen aan anderen. Linda heeft via het verhaal haar boodschap overgebracht, en bovenal ook iets van zichzelf laten zien. Dat is een van de grote winsten van storytelling: je leert iemand kennen en waarderen.

Jij hebt ook een storyteller in je. Maak ‘m wakker!

Ook jij hebt het talent om een verhaal boeiend en levendig te vertellen. Binnenkort start alweer een volgende editie van de OnLive Storytelling Training. In vier online sessies van 1,5 uur leer je de geheimen van storytelling toepassen. Volop interactie en energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum