Waar is het feestje? Hier is het feestje!

6 mei 2013  |  Categorie: Persoonlijke verhalen

het verhaal van de oorlog is een feestje gewordenGisteren was ik bij het bevrijdings-festival. Op het podium vertelt een wat oudere man over de oorlog. De beat op de achtergrond maakt het lastig hem goed te verstaan. Om mij heen wordt op het Woodstockiaanse gras onverstoord gekletst, gelachen en gedronken. Dan begint de band. Het publiek joelt.

Idioot. We hebben allemaal een vrije dag om erbij stil te staan dat het niet vanzelfsprekend is dat we kunnen zeggen, doen en laten wat we willen. Maar we staan er helemaal niet bij stil. Niet echt. We weten het wel, maar het dringt niet door. Ook niet tot mij. Nee, we gaan met zijn tienduizenden naar een popfestival.

Net zag ik een interview met Ad van Liempt. Hij bepleit dat het feest de verbinding moet krijgen met het thema vrijheid. De interviewer bracht er tegenin dat we met de tijd mee moeten gaan. Wie heeft de oorlog nog meegemaakt, immers? Daar was van Liempt het niet mee eens. “Vertel kinderen dat er in hun eigen straat, in dat-en-dat huis joden hebben gewoond. Mensen die zijn afgevoerd. Breng het dichtbij en vertel de verhalen. Dan zie je dat het ze aangrijpt. Volgend jaar eerst de verhalen, dan het feest.”

Wat een fantastisch idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum