Zo krijg je die baan – met een goed verhaal

6 november 2020  |  Categorie: Persoonlijke verhalen

Sollicitatiebrief schrijven - gebruik verhalen in je motivatiebrief

Overtuigen in je sollicitatiebrief

Als je op een vacature solliciteert, wil je natuurlijk dat jouw motivatiebrief eruit springt. Je wilt laten zien dat je super enthousiast bent voor de functie of het bedrijf, en ook nog eens de perfecte match bent. Ja toch?

Het probleem is dat je CV en die motivatie doorgaans stikvol met feiten zitten. Als je de recruiter echt wilt beetpakken, dan kun je maar beter wat storytelling toevoegen. Daarmee overtuig je het allerbeste. Hieronder een paar ideetjes voor zo’n verhaal.

Eerder zo’n functie gehad?

Vertel eens over een dag in dat werk, een moment waarop je heel blij was, of heel voldaan omdat iets moeilijks toch gelukt is.

Altijd als zo’n functie willen hebben?

Misschien al toen je jong was? Vertel over de droom die je toen had, waarvan je eigenlijk wist dat -ie nooit zou uitkomen, maar toch nooit vergeten bent. Liefst vertel je over een specifiek moment in de tijd waarop je die droom voelde, of waarop voor jou duidelijk werd dat de kans op zo’n droombaan klein was. Tenslotte natuurlijk dolblij vertellen dat het nu dan eindelijk zover is!

Welk talent van jou komt in deze functie van pas?

Vertel over een moment waarop je dat talent hebt ontdekt, of dat je dat talent in de praktijk hebt gebracht. Dat hoeft geen werk-dingetje te zijn, maar kan ook op school, in de supermarkt of bij de volleybalclub zijn geweest. Laat zien dat je het goed kan en dat je daar ook nog eens blij van wordt.

Welk aspect van dit bedrijf spreekt je aan?

Waarom? Doet het je denken aan een eerdere gebeurtenis, ergens anders, een leuke oom? Of past het juist perfect bij jouw eigen normen en waarden? Laat dan zien met een moment in je leven waarop die norm voor jou belangrijk bleek.

Of vertel over het moment dat je deze vacature zag

Waar was je? Wat gebeurde er met je? Wat deed je onmiddellijk? Misschien zo: Je stond te wachten bij de kassa van de Albert Heijn en je pakte je mobiel omdat je een mailtje hoorde binnenkomen. Je wist niet wat je zag! Dit is DE vacature waar je al jaren op wacht. Je duwde je boodschappenkar aan de kant en rende de winkel uit. Tien minuten later zat je achter je laptop en schreef je deze brief…. 🙂

Een paar storytelling-tips

Zo’n verhaaltje moet je natuurlijk kort houden. Een stuk of 5 regels is perfect. Tegelijkertijd blijven de wetten van een goed verhaal gelden. Dus: start met een herkenbaar probleem en eindig met een blije oplossing.
Je leidt je verhaal in met een zinnetje als: ‘Dit doet me denken aan dat moment waarop…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacyvoorkeur centrum