Hoe vind je een leuke anekdote voor je presentatie?

17 februari 2022  |  Categorie: Boeiend spreken, Persoonlijke verhalen, Verhalen maken

voorbeelden van anekdotes en verhalen in je presentatie

Anekdotes versterken je presentatie

Je presentatie wordt aantrekkelijker als je anekdotes vertelt. Je onderbreekt de saaiheid van zakelijke feiten en koude argumenten. Grappig genoeg heeft de anekdote als illustratie van je punt meer effect dan het uitgelegde punt zelf. Je presentatie wordt er een stuk duidelijker van, en mensen onthouden je verhaal ook nog eens makkelijker. Doen dus!

Maar ja, heb jij anekdotes paraat? Waar vind je die?

Hoe kom je aan een goede anekdote?

Ik las een paar goede tips in dit artikel van Henri Raven. Biografieën zitten tjokvol met belevenissen. Of ga eens voor je boekenkast staan, wie weet vind je in een roman iets bruikbaars. Lees de krant, het internet, kijk tv, daar vind je veel anekdotes. Zelf kijk ik veel talkshows – bij Jinek of Beau aan tafel hoor je geregeld heerlijke voorbeeldverhalen van bekende Nederlanders. Dat zijn de verhalen die ik vaak in mijn storytelling trainingen laat zien, omdat het schitterende voorbeelden zijn van storytelling.

Anekdotes in talkshows

Bracha van Doesburgh

Bracha zit eerst vrolijk te vertellen over haar nieuwe rol, totdat Eva Jinek haar vraagt naar een auto-ongeluk dat Bracha kort daarvoor had meegemaakt. Ze schrikt even van die vraag. Opvallend is hoe ze vervolgens het verhaal vertelt, en er steeds meer in komt. Ze beleeft het ongeluk opnieuw, en vertelt zeer authentiek. Daardoor neemt ze je mee in haar auto, en zie je mét haar die vrachtauto op je af komen. De relativerende les in deze anekdote is duidelijk. (Jinek, 17-09-2021)

Eva Jinek

In haar boek begint ze met het levensverhaal van Carry Knoops, de advocate die door een ongekend doorzettingsvermogen een leven kon opbouwen uit niets. Eva Jinek is geïnspireerd door dit krachtige verhaal. ‘Als ik het allemaal niet meer weet, dan probeer ik een soort Carry Knoops moment te hebben.’ (Matthijs draait door, 15-01-2022)

Huub Stapel

Huub Stapel zit bij Pauw aan tafel om te vertellen over zijn nieuwe voorstelling. En passant komen korte anekdotes voorbij uit zijn leven. Over het opentrekken van de koelkast en je vrouw vragen of er nog yoghurt is. Of over de subtiele opmerking van zijn vrouw (‘zonder op te kijken uit de Linda’) om een krantje onder het te verven tafeltje te leggen. Gewone dingen van gewone mensen. Kijk zelf en kom tot de ontdekking dat wij allemaal vol zitten met zulke piepkleine, maar o zo herkenbare verhaaltjes. (Pauw, 09-12-2019)

Kijk tv met een andere bril

Als je de volgende keer weer een talkshow ziet, hoor dan de anekdotes en vraag je af welke boodschap er eigenlijk in zit. Wie weet kun jij dat verhaal gebruiken in je volgende presentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training Presenteren met Storytelling

Privacyvoorkeur centrum