Training Storytelling voor de BABS


persoonlijke toespraak met storytelling raakt - huwelijksspeech door een BABSFoto: Marjolein van der Heijden Photography

Als je toespraak bijzonder moet zijn, dan vertel je verhalen!

Een speech bij een huwelijk, ga d’r maar aan staan. Bij die ene kans die je krijgt, wil je een warm gevoel oproepen. Blijdschap. Trots. Geluk. Een speech vol verhalen maakt zulke emoties los. Storytelling is je grote vriend!

In deze workshop leer je de goede vragen te stellen om bij de smeuïgste verhalen te komen. Je publiek geniet van zoveel herkenning in je persoonlijke speech!

Direct aanmelden

Speciale storytelling-training voor trouwambtenaren

Deze training is alleen voor zelfstandige of gemeentelijke BABS-en die de prachtigste huwelijksspeech willen geven. Misschien doe je het al jaren, en wil je vernieuwen. Of ben je nog maar net begonnen en heb je gezien dat een mooi verteld verhaal de dag een speciaal tintje geeft. Hoe dan ook, als je de levensloop en het liefdesverhaal tot leven wil laten komen, dan is dit de training voor jou.

Het moet in 1x goed, nee, fantastisch!

Je krijgt geen tweede kans, dat weet je maar al te goed. En ook heb je niet altijd de ruimte om urenlang met het paar vooraf te spreken. Dus hoe krijg je de mooiste verhalen dan naar boven? Dat leer ik je. Als je eenmaal weet wat er nodig is om hun verhaal als een film te vertellen, dan heb je aan weinig woorden genoeg. Bovendien krijg je in de training een methode om te juiste vragen te stellen, om de smeuïgste, meeslependste en fascinerendste verhalen boven water te halen bij het bruidspaar.

Unieke storytelling methode

Storytelling is onmisbaar in je speech, omdat je tussen de regels door laat zien hoe de bruidegom is, waar de bruid blij van wordt en wat beiden drijft. In de HeartBeat Storytelling Methode staan daarom echtheid, authenticiteit en beleving centraal. Iedereen kan wel een leuke anekdote vertellen, maar een verhaal heeft pas overtuigingskracht als je het met beleving en echte emotie vertelt. Hoe je dat doet, leer ik je graag.

Persoonlijke aandacht

Doordat de groep lekker klein is (maximaal 9 deelnemers), is er veel ruimte voor je ontwikkeling. Je werkt aan een speech die je binnenkort wilt geven, of onlangs gegeven hebt. Daarmee doe je diverse storytelling-oefeningen, met zijn tweeën of voor de groep. De feedback die je krijgt is positief, opbouwend en eerlijk. Daar kun je wat mee!

Zo maak je een speech die raakt

Je werkt in de training met een eigen speech. Misschien heb je binnenkort een huwelijk, of kun je werken met een eerdere speech die je gaf. In de training draait het om drie dingen: de juiste verhalen vinden waarmee je een herkenbaar beeld van het bruidspaar geeft, de verhalen versterken met een spanningsboog, en ze zo boeiend vertellen dat je je publiek ermee raakt. De volgende onderwerpen komen aan bod:


 • Wat kun je met storytelling
  Wat maakt iets tot goede storytelling en wat zijn de effecten van een persoonlijk verhaal op je publiek? Hoe zit een goed verhaal in elkaar? We doen een ludieke oefening met het vertellen van een eigen verhaal.
 • Verhalen herkennen in het gesprek
  Met welke vragen krijg je de beste of meest essentiële verhalen van het bruidspaar te horen? Waar moet je op letten? Hoe kun je doorvragen?
 • Verhalen in je speech
  Wat zijn manieren om je speech op te bouwen en hoe passen de verhalen hierin?
 • Maak het spannend!
  Je maakt kennis met de essentiële elementen in een verhaal die de spanningsboog op scherp zetten en die de traan en de lach bij het publiek aanwakkeren. Je past deze theorie toe op een eerder geschreven verhaal.
 • Verhaal uitwerken (alleen bij Tweeluik)
  Aan het einde van deel 1 krijg je huiswerk mee: ga iemand interviewen en kom terug met een paar verhalen. Werk eentje uit tot een heus verhaal en stuur het op. Je krijgt persoonlijke feedback en tips terug. Als je wilt, kunnen we online of telefonisch even sparren.
 • Belevend vertellen
  Nu we een prachtig verhaal hebben, gaan we oefenen om het boeiend, levendig en bijna theatraal te vertellen. Je wordt uitgedaagd om los te komen van het papier. Je krijgt feedback over je lichaamstaal, stemgebruik, contact met het publiek en echte emotie in je verhaal.
  Je ziet je collega’s ook aan het werk, wat super leerzaam is. Je ervaart wat overduidelijk werkt in het vertellen, en wat iets minder goed werkt.

Kies je training-schema

Er zijn twee manieren om deze training te volgen: de Snelkookpan of de Tweeluik.


 • Snelkookpan
  In deze één-daagse variant doorloop je alle onderdelen in één dag van 8 uur. Omdat het in de praktijk soms lastig is om alle BABS-en op dezelfde dag beschikbaar te hebben, kan het om logistieke redenen de betere optie zijn. Je krijgt het hele programma, behalve de huiswerkopdracht waarin je een stel gaat interviewen en een verhaal helemaal uitschrijft en feedback daarop krijgt. In de snelkookpan ga je in plaats daarvan elkaar interviewen.
 • Tweeluik
  De training bestaat uit twee dagdelen van 4 uur met een huiswerkopdracht + feedback tussendoor. Door de training te verspreiden, is er meer tijd om het geleerde te laten bezinken en bovendien direct in de praktijk te brengen. Het effect van de training is daarmee duurzamer dan de ééndaagse. De tijdsduur tussen beide dagdelen spreken we samen af en is meestal zo’n 2 à 3 weken.

In-company training


Investering


 • De Snelkookpan-variant kost 2450 euro.
 • De Tweeluik-variant kost 2950 euro.

Deze bedragen zijn inclusief werkboek en reiskosten, en exclusief 21% btw. Enkele dagen na de start ontvang je de factuur met een betaaltermijn van 14 dagen. 

Een storyteller die spreekt, traint en coacht

Ik heb meer dan 20 jaar gewerkt als projectmanager en consultant. In die rol heb ik veel met klanten gesproken, presentaties gegeven en trainingen verzorgd. Tot ik 'besmet' raakte met het Storytelling-virus. Sindsdien gebruik ik dit geweldige instrument in presentaties op congressen en bedrijfs­bijeenkomsten, en leer ik het anderen in workshops en trainingen.
Ik ben auteur van het praktische boek Storytelling in drie bedrijven en mede-oprichter van het Storytelling Gilde.
blank

Duidelijk en sympathiek

Natuurlijk hoor je van me wat je al goed doet. Maar eerlijk is eerlijk, ik zal je ook vertellen wat er verbeterd kan worden. Je hebt aan mij een eerlijke en soms confronterende trainer die maar één ding voor ogen heeft: jou veranderen in een hele goede spreker, verteller of leider.
Tegelijkertijd ben ik heel aardig hoor, het is bij mij absoluut veilig en vertrouwd. Ik begrijp goed dat het lastig kan zijn om meer van jezelf te geven dan je gewend bent. Vaak ben ik onder de indruk van de prachtige verhalen die in de trainingen naar boven komen, of ben ik even stil omdat iemand dapper een persoonlijk verhaal vertelt.

Wat anderen zeggen

Hieronder een kleine greep uit de vele reacties van deelnemers die je voorgingen.Erik neemt je mee in de wondere wereld van het verhalen vertellen. Je stapt letterlijk in zijn verhaal, je ziet het, je voelt het, je ruikt het bijna. Gelukkig heeft hij dit ons kunnen leren. Daarnaast ziet Erik jou als persoon, jouw authentieke jij en geeft daar feedback op. Hij staat open voor vragen en er is ruimte om te sparren en je mag het verhalen vertellen uiteindelijk zelf ervaren!

Stefi Beckers, trouwambtenaar


Theorie, praktijk en authenticiteit! Dit zijn voor mij de kenmerken van de training Persoonlijk speechen. Wat ik erg fijn vond was de kleine groep, ruimte voor persoonlijke feedback en ervaring opdoen. Je leert onder andere hoe je met spanning, vertrouwen en details de aandacht van je publiek te behouden. Dit alles op een manier die bij jou en je publiek past. Als trouwambtenaar wil ik niets liever dan het bruidspaar hun liefdesverhaal te laten voelen en beleven maar óók hun aanwezige dierbaren. Wat ook erg waardevol was is de persoonlijke feedback op het tussentijdse huiswerk. Dankjewel Erik!

Noortje Polman-Tol, trouwambtenaar Liefste Woord Weddings


Een mooi verhaal is één, dat verhaal op een boeiende manier vertellen is wat anders. De workshop van Erik heeft ervoor gezorgd dat ik andere vragen stel tijdens mijn gesprekken en voortaan schrijf ik mijn speeches volgens een verhaallijn die het publiek nog meer zal boeien.
Erik kan zich goed verplaatsen in jou en je publiek en geeft veel praktische tips. De tussentijdse feedback op je speech maakt deze training zeer waardevol. Bovendien is Erik een prettig persoon die jouw unieke eigenschappen als spreker op waarde schat zodat je dicht bij jezelf blijft. Als trouwambtenaar en ceremoniespreker is deze training precies wat ik nodig had om mijn bruidsparen een nog mooiere ceremonie te bezorgen.

Manouschka Bouman, trouwambtenaar

Inschrijven   Pdf downloaden   Deze pagina e-mailen


In-company workshop

Hoe mooi is het om dit samen met collega BABS-en te ervaren. Je leert elkaar van een andere kant kennen én waarderen! Vraag naar de mogelijkheden voor een aantrekkelijke in-company training. Van een dagdeel tot een traject.
Neem contact op

Persoonlijke coaching

Vind je het prettiger om één op één begeleid te worden in het verbeteren van je speeches? Kies dan je personal coach. Je krijgt alle aandacht en we kunnen intensief werken aan jouw vertelkunst.

 

Een greep uit mijn klantenkring

blank blank blank blank blank blank blank blank blank
Wie je nog meer voorgingen...

Privacyvoorkeur centrum