Teenslippers als bedrijfscultuur

20 maart 2017  |  Categorie: Persoonlijke verhalen, Trots en bedrijfscultuur

maniertjes en gewoonten in bedrijvenIk zag hem staan. Op het schuine vlak van de top van de berg keek hij naar beneden. Hij merkte ons op en wenkte me: “it’s so beautiful here, come and see for yourself”.

Dat ga ik dus écht niet doen hè? Levensgevaarlijk om daar te staan. In Krabi gaan de bergen kaarsrecht naar beneden. Zo’n 500 meter tussen ons en de grond. En op die 45 graden schuine rots stond die idioot naar beneden te kijken!

Trots op de prestatie

Ik veegde het hete zweet van mijn hoofd en ging zitten. Trots dat we de top hadden gehaald na een wandeling, nee, beklimming van twee uur.

Die vreemde gast intrigeerde me

Na een minuutje kwam hij naar ons toe… op teenslippers! Hoe makkelijk glijd je op die dingen uit! Was hij levensmoe of zo? Onmiddellijk raakten we aan de praat. Hij bleek een Amerikaan te zijn. Werkte in het bedrijf van zijn vader, en het was de laatste tijd nogal stressful geweest. Hij was toe aan vakantie. Twee maanden lang trok hij door Azië. En genoot van de vrijheid. Het niks doen. Ik zag een man die relax man! als levensmotto moest hebben.

Gekke gewoonten

Tja, dat is voor ons Nederlanders niet altijd vanzelfsprekend. Wij zorgen dat we bij 35 graden met voldoende water vertrekken, dat de telefoon is opgeladen voor je-weet-maar-nooit en we dragen stevige schoenen omdat we gelezen hebben dat het pad naar boven enorm steil is. En we zorgen ervoor dat we voor donker weer beneden zijn. Veiligheid voorop, nietwaar?

Andere mensen, andere landen, andere gewoonten. Met prettige verbazing kijk ik mijn ogen uit in zo’n land. In Thailand appen ze niet, hier bellen ze tot ze een ons wegen. Ze wachten bij de trein netjes in de rij. En Amerikanen gaan op teenslippers op de gevaarlijk schuine rand van de wereld staan.

Bedrijfscultuur

Andere culturen maken je bewust van je eigen gewoontes. Van onze collectieve gekke maniertjes. We doen het zoals het hoort omdat we kuddedieren zijn. Tenminste, binnen onze eigen regio. Elders doen ze het anders. Zo gaat dat ook in bedrijven. Elk bedrijf heeft haar eigen gewoontes. Elke organisatie haar eigen normen. Haar eigen bedrijfscultuur. En als je wilt overleven in zo’n organisatie, kun je die bedrijfscultuur maar beter leren kennen.

Hij leefde nog lang en gelukkig

Toen we tegen schemering beneden waren en ons afmeldden bij de twee rangers, was de Amerikaan nog boven. Geen idee of hij  in het pikkedonker op teenslippers zijn weg heeft gevonden naar beneden. Ach, vast wel. Relax man!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training Presenteren met Storytelling

Privacyvoorkeur centrum