Verhalen voor je presentatie

22 augustus 2018  |  Categorie: Persoonlijke verhalen

persoonlijke verhalen opschrijven

De beste presentaties bevatten verhalen

Een indrukwekkend verhaal geeft je presentatie veel impact. Het versterkt je boodschap. Zo toont Simon Sinek met een verhaal over een legerkapitein hoe je organisaties kan versterken. En wat dacht je van PepsiCo ceo Indra Nooyi? Zij vertelt met een persoonlijk verhaal over haar dochtertje dat je keuzes in het leven gevolgen hebben.

Met een verhaal zul je inspireren

Goed nieuws! Je hoeft niet op zoek naar de meest fantastische verhalen uit je leven. Vaak zijn alledaagse gebeurtenissen genoeg: toen je zonder kaartje in de trein naar Utrecht de controleur op je af zag komen. Of dat boeiende gesprek met de kassière bij Albert Heijn. Soms komen die oude verhalen spontaan bij je naar boven. Mijn ervaring is dat ze na 5 minuten onvindbaar zijn weggezakt in je diepe brein. Zonde!

Maak je eigen verhalenbank

Daarom noteer ik mijn verhalen direct. Ik gebruik Evernote, een handig en gratis tooltje dat zowel op mijn laptop als mijn mobiel staat. De ingetypte verhalen worden automatisch tussen beide apparaten gesynchroniseerd, dus heb ik ze altijd bij de hand. Soms schrijf ik ze helemaal uit, maar meestal beperk ik me tot een aantal steekwoorden.

En label elk verhaal

Als je zo een tijdje bezig bent, heb je zomaar 100 verhalen verzameld. Mooi. Maar wat als je een verhaal zoekt bij bijvoorbeeld het thema samenwerken? Dat is knap lastig als je veel verhalen hebt genoteerd. Daarom geef ik elk verhaal labels. Vaak wel een stuk of vijf, want de meeste verhalen hebben meerdere betekenissen in zich.
Neem de volgende gebeurtenis, waarin we lange tijd 80 uur/week draaiden om het project op tijd af te krijgen:

Je zou chinees kunnen halen

Vertis. Overwerken. Deadline.
Manager komt langs om 5 uur: kan ik iets voor jullie doen?
Je zou chinees kunnen halen, zei ik voor de grap.
45 minuten later stond hij weer in de deuropening. Met drie witte zakken vol chinees eten.
Of die andere keer dat Jasper op zaterdagochtend kwam met een luxe lunch voor ons. Allemaal lekkere broodjes, die we op de grote vergadertafel van de directeur zaten te eten.

Dit verhaal heb ik gelabeld met: Aandacht, Deadline, Management, Overwerken, en Samenwerken.
Als ik op enig moment een verhaal zoek over deadlines, dan zal deze naar boven komen.

Maak je verhaal presentatie-waardig

Natuurlijk is dit nog een saai stukje tekst. Het zal versterkt moeten worden tot een echt en boeiend verhaal. Pas dan krijgt het eenzelfde kracht als de verhalen van Simon Sinek of Indra Nooyi.

Wil je ook boeiend presenteren?

Gebruik dan zeker verhalen. Als je wilt leren hoe je dat heel eenvoudig doet, volg dan dan de workshop Presenteren met Storytelling. In een klein groepje deelnemers leer je je verhalen vinden, versterken en integreren in je presentatie.

Workshop Presenteren met Storytelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training Presenteren met Storytelling

Privacyvoorkeur centrum